hirdetés

A nyugati világban többnyire magunknak választunk házastársat. Keleten azonban nem egészen így mennek a dolgok. Bármilyen meglepő, manapság is sok esetben a szülők választanak párt a gyermekeiknek. 

hazaspar2A szervezett házasságok hívei úgy vélik, hogy ily módon stabilabb kapcsolat alakul ki a házastársak között. Az indiaiak is úgy tartják, nyugaton a szerelem házasság előtt jön, náluk pedig utána.

Érdekes a mi társadalmunkban belegondolni, hogy a szüleink gondosan kiválasztják számunkra a rangban, viselkedésben, habitusban megfelelőt, akivel majd le kell élnünk az életünket. Még ma is emberek milliói élik meg ezt a jelenséget, ezt eddig mégsem kutatták. A tudósok most azonban a Világbank – csoport megbízásából, Kínából származó adatok alapján igazolták, hogy a szervezett házasságok rendszerszerűen különböznek a szerelemből kötött frigyektől. A kutatás szerint, ha a szülők mondják ki a döntő szót, a feleség engedelmesebb a férj pedig szilárdan meg van győződve arról, hogy a szüleiről öreg korban gondoskodnia kell. Tehát a szervezett házasságok tulajdonképpen számításból köttetnek, amiben a házastársak lényegesen többször boldogtalanok, mint önmaguknak választó társaik. Különösen igaz ez a kínai nagyvárosokban élő, magasan képzet nőkre, akik megalázónak tartják ezt az alárendelt szerepet. Számukra a “szolgálólányszerep” végtelenül alantas. Tény, hogy az elrendezett frigyek kisebb százalékban végződnek válással, de ez korántsem jelenti azt, hogy boldogabbak is. Hiszen ők kizárólag azért nem válnak, mert ezt kívánják tőlük a szülők és a társadalom.

(Bánrévi Lili)