hirdetés

Afganisztánban betiltják apák termesztését, amiből heroint készítettek és az ország fő bevételét jelentette. A tálibok döntése meglepő de mindenképpen dicséretes. Az már biztos ezzel a heroin feketepiaci ára emelkedni fog.

 

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mujahid Twitteren jelentette be, hogy betiltják az ópiummák termesztését. Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője, az ópiumtermesztés pedig az elmúlt időkben kulcsfontosságú bevételi forrást jelentett a tálib vezetőség számára.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának 2017-es felmérése szerint Afganisztánban az 320 ezer hektáron termesztettek ópiummákot. Mujahid bejelentette, hogy ezentúl mindenkit elkapnak, aki ópiummákot takarít be vagy termeszt. A gazdát ebben az esetben börtönbe zárják, termését pedig elégetik.

A tálibok hatalomátvételük óta több mindent is megtiltottak, legutóbb például a tálib erkölcsvédelmi minisztérium elrendelte, hogy az afgán fővárosban, Kabulban ezentúl a vidámparkokba nem járhatnak együtt a férfiak és a nők.

 

( PREDRAG M.)