hirdetés

Röviden, tömören egy mondatban mondott fel a Nemzeti Színházban a közkedvelt színművésznő Bánsági Ildikó. Mindezen váratlan lépése Bánságinak azért is érdekes, mert épp főnöke Vidnyánszky miatt áll a bál a Színhaz és Filmművészeti Egyetemen.

 

A Facebook nyilvánosságának jelentette be Bánsági Ildikó, hogy felmondott a Nemzeti Színházban. Mindezt pedig frappánsan egy mondattal közölte a közkedvelt színésznő.

Bánsági elvesztése a közönségnek és a színházi világnak nagy érvágás, hisz a színművésznő minden szerepet tökéletesen és egyedi módon játszott el. Mondhatni utánozhatatlanul, olyan Bánsági Ildikósan. A legkisebb szerepben is olyat művelt, ami élvezetessé tett sok-sok darabot.  Élmény volt látni őt a színpadon Bánsági Ildikót és abban csak bizakodunk, hogy hamarosan valahol ismét látni fogjuk.

Bánsági  felmondása pár nappal az után történt, hogy kiderült: a Színház- és Filmművészeti Egyetemet vezető kuratórium élére a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila kerül, a kuratórium vezetésének az összetételénél pedig az SZFE egyetlen javaslatát sem vették figyelembe. Az azonban nem világos, hogy Bánsági Ildikó felmondása valamilyen összefüggésben van-e ezzel a fejleménnyel.

Egyenlőre nem világos mi is történik a színházi világban de úgy tűnik nem jó irányba haladnak a dolgok. Nem jó az, ha a színészeknek határokat akarnak szabni, gondolkodásban, érzésben és lélekben. Éppen ezért szabadok a legjobb színészek, éppen ezért utánozhatatlanok, itt nem lehet politikai vagy épp népnemzeti kulturális irányokat, verdikteket elvárni.

(Csákány )