hirdetés

A női balerina cipők mára már alapvető darabjai lettek a hölgyek cipősszekrényének. Akár randira, akár munkába vagy egy komolyabb eseményre keresünk kényelmes, mégis elegáns darabot, egészen biztos, hogy a balerina cipőre fog esni a választásunk.

 

Nézzük meg, honnan ered a balerina cipő népszerűsége, és mi indokolja, hogy ennyien viselik.

A balerina cipő történetének kezdete

A balettcipőt és a balerinacipőt sokan hajlamosak összekeverni, pedig valójában két külön cipőtípusról van szó. A balettcipő a balerinák sajátja, és hétköznapi viselésre egyáltalán nem alkalmas. A színpadra szánt cipőt a 18. században tervezték, és különös ismertetőjegye, hogy tökéletesen illeszkedik a balerinák lábfejéhez, lehetővé téve ezzel a könnyed és szabad mozgást. Szerencsére a VIBA cipő webáruház balerina cipő kínálatában ennél a rokon típusnál már jóval modernebb darabok fedezhetők fel.

A ma már minden hölgy által szinte kötelezően birtokolt balerina cipő a 18-19. század táján hegyes orrú kivitelben hódított, szaténból készült és szalagokkal lehetett a bokához rögzíteni. A jobb tartást egy kis fadarab hivatott szolgálni, ez biztosította ugyanis, hogy a cipő megfelelően illeszkedjen a lábujjakhoz.

Színpadról az utcára

A 19. században a táncosokról egy olasz bevándorló Amerikában történő tevékenységének hála a balerina cipő elérhetővé vált az átlag nők számára is. Az új tervezésű cipők a hétköznapi sétákra is alkalmassá váltak. A 20. század elején már a stradokra is ebben jártak a hölgyek, a lábbeli pedig a Vogue címlapján is helyet kapott. Az egyszerű gyártási folyamatnak és az olcsó anyagoknak köszönhetően a balerina cipő kedveltsége a második világháborút követően sem hagyott alább.

A balerina cipő popularitásának csúcsa

Népszerűségének legmagasabb pontját az 1950-es években érte el a lábbeli, amikor Bridget Bardot Franciaországban egy klasszikus, masnis modell elkészítését kérte cipészmesterétől. Ismert, hogy a színésznő lábain ez a cipő volt az “És Isten megteremté a nőt!” című filmben. Az őrületet aztán Marilyn Monroe és Audrey Hepburn is átvette, innen pedig már tényleg nem volt megállás egészen addig, míg a balerina cipő szinte minden nő lábán megjelent.

A jól megszokott, kényelmetlen cipőket ezekben az időkben szinte mindenki balerina cipőre cserélte. Ma is rengeteg hölgy lábán felfedezhető fel balerina cipő az átmeneti évszakokban. Minden stílushoz jól passzol, könnyed, vidám, extra komfortos és nőies darab.

Elérhető sportos, elegáns kivitelben is, különböző színekben, anyagokból és mintákkal készülhet, nem beszélve a formák, a kialakítások (hegyes, kerek vagy kocka orrú), a sarokmagasság és a rátétek (masnik, csattok, szegecsek, pomponok) nagy választékáról. Épp ezért nem hiányozhat egy nő cipőinek sorából sem. Sőt, érdemes belőle akár több párra is szert tenni!