hirdetés

Korábban szakmai alapon döntöttek arról, melyik rákellenes gyógyszereket kaphatják meg a betegek, de most az állam megvonná a támogatást a rákgyógyszerek egy részétől, ezzel rontva az érintett daganatos betegek életkilátásait – figyelmeztet a Gyógyulj Velünk Egyesület.

Patient Undergoing For A Computerized Axial Tomography (CAT) ScanA vastagbélrákos, a prosztatarákos és a melanoma bőrdaganatos betegek egy része számára nem az orvos választhatná ki, melyik terápia lenne a legelőnyösebb, hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) árverseny alapján jelölné ki a gyógyszert, amivel meg kell kezdeni a kezelést – derül ki egy október 6-án közzétett közbeszerzési kiírásból, amelynek tervezete ellen már több betegszervezet tiltakozott.

A a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökét, aki kiemelte: több betegségtípusban, ahol korábban kettő, három vagy négy daganatellenes terápia közül választhatta ki a kezelőorvos a betegének leginkább megfelelőnek tartott terápiát, ott ezután kötelezően meghatároznák, melyik gyógyszerrel lehet megkezdeni a kezelést.

„Elfogadhatatlan, hogy ezentúl ne az orvosok döntsenek szakmai alapon, ahogyan eddig. Elfogadhatatlan, hogy a beteg ne szólhasson bele abba, hogy a súlyos mellékhatások közül melyik terápia nehézségeit képes elviselni.

Elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történik! – hangsúlyozta Kalotay Gábor.

Az elnök szerint az elmúlt években a társadalombiztosítás elérhetővé tette a hazai rákbetegeknek az érintett kezeléseket, hiszen meggyőződtek az adott rákgyógyszerek hasznosságáról, költséghatékonyságáról, most mégis el akarják venni ezek egy részét. Ezerféle módon spórolhatna az állam, nem fogadjuk el, hogy a rák gyógyítási esélyeinek rontása legyen a módszer – tette hozzá.

Az egyesület kiemelte, még mindig bíznak abban, hogy a kormányzat felülbírálja a tervezetet. Korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is jelezte aggályait az új szabályozás miatt.