hirdetés

A babzsák remek találmány, szinte minden korosztály számára nagyon kellemes keretet biztosít számos csuda jó programhoz. Lehet benne csak úgy üldögélni, de igazán kellemes benne félig-meddig heverészni is. Ezzel lényegében tehermentesíthetjük a gerincet, ami nagyon jó és kellemes hatást gyakorol mind a mentális, mind pedig a pszichikai jóllétünkre.

 

Honnan is ered a babzsákfotel?

A butorpiac.hu babzsák kínálatában számos nagyon igényes kivitelű, körte formájú modellt találhatnak az érdeklődők, emellett pedig relax babzsák fotelek közül is választhatnak. Ezek a termékek ténylegesen különleges fotelféleségek, amelyeknek az eredetéről máig sokat elmélkednek és vitatkoznak is. Vannak ugyanis olyanok, akik szerint az egzotikus és messzi-messzi Indiában született meg először a babzsákfotel ötlete.

A legenda szerint élt egy gazdag maharadzsa, akit folyton kínzó hátfájás gyötört. Sajnos semmiféle kezelésre nem reagált jól, pedig az orvosai mindent megpróbáltak. Egyszer aztán az egyik ágyasától különleges ajándékot kapott: egy cseresznyemaggal kitömött nagy zsákot. Ez volt lényegében az első babzsákfotel tehát. A maharadzsa, aki azonnal ki is próbálta ezt az ötletes találmányt, szinte azon nyomban jobban érezte magát.

Az olasz szál

Minden mai babzsák ősének itt, Európában azonban a “Sacco” nevű modellt tekintik, amelyet az olasz Zanotta cég dobott piacra 1968-ban. Neves tervezők, Piero Gatti, Cesare Paolini és Franco Teodoro fejéből pattant ki ennek a remek berendezési tárgynak, ma már sok helyen közkedvelt bútordarabnak az ötlete.

Ezek a remek szakemberek igen sokat dolgoztak együtt számos területen: az építészet, a városi tervezés és grafikai projektek mellett többek között a vállalati image és termékfejlesztés területén és az ipari formatervezésben is. A babzsák ötletével több díjat is elnyertek a hetvenes években.

A babzsákfotel illeszkedik az emberi test anatómiai vonalaihoz. Súlyra is nagyon könnyű, nagyon jól elbírják még a gyermekek is. Ami pedig nagyon lényeges és a tárgy népszerűsége szempontjából különösen fontos, hogy szuper kényelmes benne lenni.

A levelektől a pingponglabdákon át a polisztirolig

Az olasz feltalálók eredetileg gesztenyefaleveleket használtak a zsákok kitöméséhez, de ezek hamar bomlásnak indultak. A pingponglabdák is hamar összetörtek. Ám az építkezéseken alkalmazott polisztirol granulátum remek megoldás volt. Máig főleg ezt – az eredetileg csak hő- és hangszigetelésre használt anyagot – használják a babzsákfotelek kitömésére.

Nagyon könnyen felveszi ez az emberi test formáját, ezáltal képes a megfelelő teret teremteni a tökéletes ellazuláshoz és kikapcsolódáshoz. Nagyon strapabíró anyagból készülnek a modellek, nem kell félni attól, hogy könnyen kiszakad a burok és kiömlik a benne lévő tömőanyag.

A babzsákfotel kényelmes, ideális a pihenéshez, mind otthon, mind pedig a munkahelyeken remekül beválik.