hirdetés

Az ukránok ellen indított orosz háború az UNESCO-t is lépésre kényszerítette. Mivel az oroszok már mindent lőnek, nemcsak katonai célpontokat így a meglévő kulturális értékeket is valahogy meg kell védeni.

 

„Meg kell óvnunk Ukrajnában a kulturális örökséget, a múlt tanúságaként, de a béke és a jövő kohéziójának katalizátoraként is, amelyet a nemzetközi közösségnek kötelessége megvédeni és megőrizni” – mondta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója. ,

Az UNESCO állandó kapcsolatban áll minden érintett intézménnyel, valamint az ukrán kulturális szakemberekkel a helyzet felmérése és a kulturális javak védelmének megerősítése érdekében.

„Az első kihívás a kulturális örökségi helyszínek és műemlékek megjelölése, valamint a nemzetközi jog szerint védett területként való különleges státuszuk felidézése” – magyarázta az UNESCO főigazgatója. A szervezet felveszi a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy a kulturális javakat és emlékműveket a kulturális javak fegyveres konfliktusok esetén történő védelméről szóló 1954-es hágai egyezmény megkülönböztető „kék pajzs” emblémájával jelöljék meg a szándékos vagy véletlen károk elkerülése érdekében.

A világörökségi listán szereplő ingatlanok, mint például a „Kijevi Szent-Szófia-székesegyház és a kapcsolódó kolostori épületek, Kijev-Pechersk Lavra” helye kiemelt fontosságúnak számít. A jelölési folyamat ezen a hétvégén kezdődött a „L’viv – a Történelmi Központ” helyszínén.

Az UNESCO partnerével, az UNITAR-ral (Egyesült Nemzetek Képzési és Kutatási Intézete) a veszélyeztetett vagy már érintett területek műholdfelvételeit is elemzi a károk felmérése érdekében.

„A mai naptól kezdve már egy tucat kiemelt helyszínre vonatkozik ez a megfigyelési rendszer, köztük a világörökségi helyszínekre” – jelentette be Lazare Eloundou Assomo, az UNESCO Világörökségi Központ igazgatója.

A válságnak a művészek és kulturális intézmények helyzetére gyakorolt hatásával kapcsolatban is felvették a kapcsolatot a civil társadalommal, az élő örökségvédelemmel foglalkozó szakemberekkel és a szakemberekkel.

2022. március 9-én és 10-én újabb találkozókat terveznek ukrán kulturális szakemberekkel – a világörökségi helyszín menedzsereivel, múzeumigazgatókkal és az ingatlan- és ingóörökségért felelős szakemberekkel – a sürgős igények feltárása érdekében.

Ezen igények kielégítése érdekében az UNESCO mozgósítja a nemzetközi partnereket egy katasztrófaelhárítási koordinációs értekezleten az UNITAR-ral, a Nemzetközi Kulturális Javak Megőrzésével és Restaurálásával foglalkozó Központtal (ICCROM), a Blue Shield International-lel, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsával (ICOM), többek között a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) és az ALIPH.

(Predrag )