hirdetés

Reagált a Magyar Orvosi Kamara Kásler kijelentésére: a miniszter vállalja fel döntései következményeit. A kamarát meghökkentette az EMMI vezetőjének egyik nyilatkozata, miszerint az orvosok felelőssége volt, hogy a kórházi ágyak felszabadításakor mely betegeket küldték haza.

 

A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen – írja állásfoglalásában a MAgyar Orvosi Kamara.

Mint ismeretes , Kásler Miklós EMMI miniszter egy videós interjúban a kórházi ágyak felszabadításával kapcsolatban azt mondta, az orvosok felelőssége volt, hogyan döntöttek a betegekről a miniszteri utasítás után.

Bár a fehérvári kórház igazgatójának a fura és hirtelen menesztése mögött állítólag épp az állt, hogy nem elég gyorsan hajtotta végre a miniszteri utasítást és késve küldte meg a koronavírusos betegek számát.

Egész életemben köt a hippokráteszi eskü, ennek egyik mondata az, hogy a beteg érdeke a legfőbb törvény. Ennek szellemében mentek ki a miniszteri utasítások, amelynek alapgondolata az volt, hogy minden beteget el kell látni, akinek ezt megköveteli az állapota. Nyilvánvalóan százmillió orvos-beteg találkozót nem én bonyolítok le, hanem az orvosok. Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta, aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban saját hippokratészi esküjével – mondta a videóban Kásler Miklós, az EMMI vezetője.

A Magyar Orvosi Kamara közleményben reagált a miniszter kijelentésére. Ebben azt írják, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítják Kásler Miklós nyilatkozatát. Szerintük a tárcavezetőnek fel kell vállalnia döntéseinek következményeit.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége várja, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen – olvasható a kamara állásfoglalásában.