hirdetés

Egy új tanulmány szerint a rossz kedvre, elesettségre és sok sok másra is pofonegyszerű a megoldás. Hatalmas ölelés és minden rendben lesz.

 

ölelésÖleld ki magadból a problémákat! Summázza egy mondattal kutatásai legfontosabb tanulságát egy most megjelent tanulmány, amely a napokban jelent meg a PLOS ONE szaklapban.

A Carnegie Mellon Egyetem Pszichológiai Tanszékének eredményei arra engednek következtetni, hogy csupán egyetlen érintés csökkentheti a különböző, társas kapcsolatokból adódó rossz érzéseket, mint amilyenek például egy veszekedés vagy vita után keletkeznek.

A kutatók több mint négyszáz önkéntes közösségi interakcióit vizsgálták két teljes héten keresztül: figyelték a mindennapos tevékenységeiket, a hangulataikat és a fizikai érintkezéseiket. A tanulmány szerzői ok-okozati összefüggést találtak az érzelmi állapotok, konfliktusok és az adott vagy fogadott ölelések között.

Az eredményeink azt mutatják, hogy a vizsgált személyek életében kölcsönhatás állt fenn a felmerülő konfliktusok és az ölelések által kiváltott kedélyállapot között, amelyből arra következtettünk, hogy az ölelés bizonyítottan csökkenti a kisebb konfliktusokkal járó, negatív érzelmi hatásokat– mondta Michael Murphy, a Carnegie Mellon Pszichológiai Tanszékének posztdoktori kutatója, a tanulmány szerzője.

 

Egyértelműen a ölelés segített abban az embereknek, hogy ne érezzék annyira rosszul magukat valamilyen konfliktus vagy negatív esemény után.

 

Az öleléssel együtt járó pozitív érzések férfiaknál és nőknél egyaránt, korra való tekintet nélkül jelentkeztek, habár a hölgyek szívesebben ölelgettek másokat.