hirdetés

Szigorítaná az úgynevezett “konfliktus ásványok” behozatalának ellenőrzését az Európai Parlament (EP), a testület csütörtöki plenáris ülésén megszavazott rendelettervezet értelmében az importőröknek bizonyítaniuk kellene, hogy nem tapad vér a konfliktuszónákban gyakran illegálisan bányászott kincsekhez.

uj2009_10abraAz uniós parlament strasbourgi ülésén 558 igen szavazattal, 17 ellenében, 45 tartózkodás mellett elfogadott tervezet kötelezné az arannyal, volfrámmal, tantállal és ónnal foglalkozó vállalatokat, hogy “kellő gondossággal” ellenőrizzék beszállítói láncukat, a gyártóknak pedig jelenteniük kellene, hogyan monitorozzák forrásaikat. A termékeikben a felsorolt ásványokat felhasználó, 500 főnél többet foglalkoztató gyártókat arra kötelezné az Európai Unió, hogy készítsenek rendszeres jelentést a beszállítóikról, és csatlakozzanak egy közösségi nyilvántartáshoz.
Az újrahasznosított anyagokat vagy csak kis mennyiségeket importáló cégek, így az ékszerészek, fogorvosok, mentesülnek a követelmények alól a szabály értelmében.
Az Európai Bizottságnak rendszeresen vizsgálnia kell a rendelet hatékonyságát, Brüsszel további szabályokat javasolhat, ha a mostaniak elégtelennek bizonyulnak.
Az ellenőrzéseket 2021 januárjától kell végezni, az importőröknek és a megfelelő tagállami hatóságoknak addig van idejük felkészülni.
“Bezárult az ördögi kör. Az új rendelet révén javíthatunk a háború sújtotta emberek helyzetén. A rendszer azonban csak akkor fog működni, ha rugalmas marad, a szereplők pedig felelősen viselkednek és hajlandók tanulni” – hangsúlyozta Iuliu Winkler néppárti jelentéstevő.
Szanyi Tibor szociáldemokrata EP-képviselő szerint “ideje, hogy megszakítsuk a veszélyes kapcsolatot a háborús konfliktusos területekről származó ásványok és fémek kitermelése, feldolgozása, exportja és a szélsőséges, terrorista szervezetek finanszírozása között”. “Ezért fontos, hogy a pusztán önkéntes ellenőrzést és számos más hiányosságot tartalmazó tervezethez képest most sikerült a jelenlegi szigorú, kötelező jellegű szabályozást elfogadnunk” – jelentette ki.
Jávor Benedek zöldpárti képviselő úgy vélekedett, hogy bár a parlamenti javaslat a bizottság által preferált önkéntes intézkedések helyett kötelező szabályokat ír elő a konfliktus ásványok importjára, “sajnos még nincs minden kiskapu bezárva”. “Tovább dolgozunk, hogy az uniós kereskedelem semmilyen módon ne adjon táptalajt a világ más tájain fegyveres konfliktusnak” – fogalmazott.
Az uniós szabályozást a 2010-ben elfogadott, Dodd-Frank-féle amerikai törvény inspirálta, amelynek értelmében a nyilvánosan bejegyzett cégeknek jelenteniük kell, ha termékeik afrikai konfliktuszónákban bányászott ásványokat tartalmaznak, és amelynek Donald Trump frissen hivatalba lépett amerikai elnök nemrég a felülvizsgálatát, a lehetséges enyhítését kezdeményezte.
“Sajnos a Washingtonból érkező jelek némelyike nem túl biztató az ügyben, (…) így még fontosabb, hogy Európa a dolog élére álljon” – közölte Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos.
Az ásványkincsekben gazdag, háború sújtotta országokban a földből illegálisan bányászott kincseket gyakran a konfliktusok finanszírozására fordítják.
A felsorolt ásványokat főként az autóiparban, az elektronikai termékekben, az űrtechnológiában, illetve az építő- és az ékszeriparban használják.

(MTI)