hirdetés

Az adat súlya napjainkban
2019-08-27 22:58

A digitális technológia világában felmerülhet a felhasználókban hasonló kérdés. Az adatok fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így számukra az ideális adattároló kapacitást kell biztosítani. Fizikai szempontokból az adatoknak nincs súlya, az adathordozót kivéve, amelyen tároljuk azt. Ez bármelyik adattároló használata esetén is minimális tömegű lesz.

 

Története

A pendrive kifejlesztésének története 1999-ből indult. Több cég jelent meg a piacon hasonló elemekkel, végül egy izraeli vállalat, aztán az IBM vette át a reklámozási szerepet. Végezetül 2000 decemberében megjelent a kereskedelmi forgalomban a pendrive.

Ez egy kisméretű nyomtatott áramkört tartalmazó eszköz, a ráerősített fém csatlakozót általában műanyag tok védi. Napjainkban már elérhetőek a fizikai sérülésekkel szemben is védelmet nyújtó kivitelek. Tehát por-, csepp- és ütésálló vagy mágneses térrel szemben védett modellek is elérhetőek. Csatlakozója mára mindenhol elterjedt. Számítógépen jelentek meg először, már üzletekben, buszokon, pályaudvarokon, repülőtereken, sőt már fali konnektorok részeként is fellelhetőek az USB csatlakozók.

Felhasználásuk

Felhasználóként az adattárolási lehetőségek közül a kényelmünknek megfelelően választunk. A pendrive-okat napjaink legelterjedtebb adathordozóinak is nevezhetjük. A pendrive más néven USB flash tároló. Ahogy a neve is mutatja, flash jellegű memóriát használ, amelyet USB porton keresztül érhetünk el. Már a 256MB mérettől egészen a 2TB-os méretekig a rendelkezésünkre állnak az adattárolás és az adathordozás szempontjából is.

Ezek az adattárolók akár 10 évig is megőrizhetik a rájuk bízott adatokat, sőt akár még egymillió írási és törlési ciklus sem okoz a működésüknek problémát. A modern operációs rendszerekkel nagyon jól együttműködnek. Adatátviteli sebességük napról napra fejlődik, ennek köszönhetően már szinte másodpercek alatt hozzáférhetünk az adatainkhoz. Működés, illetve védelmi szempontból is az USB portot védőkupak védi a sérülések ellen.

A pendrive-ok legtöbbje a FAT vagy a FAT32 fájlrendszert kapják meg az előformázás folyamán. Amikor megvásároljuk azokat, ezzel már rendelkeznek. Számítógép segítségével ezt NTFS fájlrendszerré formázhatjuk. Az adattárolón a töredezettségmentesítéssel már nem kell foglalkoznunk. A flash memória egy úgynevezett random eléréssel dolgozik, ennek köszönhetően az adatok sorrendjének nincs jelentősége a működésére nézve.

Akár egy 4GB-os pendrive használatával is jelentős súlyt tudunk a vállunkról levenni. 4GB-nyi digitalizált adat papír formában akár több kilogrammot is nyomhat. Ehelyett inkább hordjunk a zsebünkben egy töltőtollra emlékeztető tárgyat.