hirdetés

A kóros hajhullás napjainkban egyre gyakoribb probléma, amelyben nem csupán a különféle betegségek, de a rossz minőségű életmód és a nem megfelelő hajápolási rutin is szerepet játszik. A kóros hajhullás lehet csupán átmeneti, de akár végleges kopaszodásról is beszélhetünk.

 

Visszafordítható hajhullás

A kóros hajhullás egyik típusa a foltos kopaszodás. Ez egy autoimmun betegség, amely kortól és nemtől függetlenül alakul ki, és amely általában kopasz foltokban jelentkezik. Kialakulásának okai egyelőre ismeretlenek, viszont a gyakori stresszhelyzet is előidézheti. A szőrtüszők a fejbőrön megváltoznak, így a szervezet nem képes felismerni és saját sejtjeit támadja meg, a hajhagymák pedig elpusztulnak.

Másik típusa pedig a diffúz hajhullás, melynek során hajritkulás jelentkezik az egész fejbőrön. Ezt akár okozhatja valamilyen betegség szövődménye, gyógyszer mellékhatása, gyulladás, de akár stresszhelyzet vagy baleset után is jelentkezhet. A diffúz hajhullás azonban visszafordítható, így a kiváltó ok, esemény megszűnésével fokozatosan a hajhullás is megszűnik. Ez akár több hónapba is beletelhet, így az emberek gyakran alkalmaznak valamilyen kiegészítő megoldást, amely segít leküzdeni a hajhullást és táplálja a hajat.

A hajhullás megszüntetéséhez és a haj táplálásához használhatunk étrend-kiegészítőket, vitaminokat, pakolásokat, cseppeket és samponokat. Ezek kívülről és belülről táplálják a hajat, regenerálják a hajhagymákat, fokozzák a fejbőr vérkeringését. Az pedig csak egy plusz, ha mindez természetes összetevőkből készül, ezek ugyanis semmilyen módon nem károsítják a hajat, csupán pozitív hatásait élvezhetjük. Gyógynövényes készítményekért kattints a DR Hair oldalára!

Mi vezethet végleges hajvesztéshez?

A hajhullásnak azonban van egy olyan típusa is, amely visszafordíthatatlan, tehát végleges hajhullást okoz. Általában ez abból adódik, hogy a fejbőrt érintő betegségeket rosszul vagy nem kezelték. Ilyen gyakori problémák lehetnek a fejbőrt érintő fertőzések, a hegesedés, szőrtüszőgyulladás, amelyek nagy mértékben hozzájárulnak a hajhagymák elhalásáért és a szálak kihullásáért.

De ezenkívül okozhatja hormonális eredetű változás és a haj nem megfelelő viselete. Az állandó szoros copf a szőrtüszők gyulladását okozhatja, amit olykor heges gyógyulás és visszafordíthatatlan kóros hajhullás követ.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy túlzott mértékben hullik a hajunk, mindenképp előbb az okokat szükséges felderíteni, hiszen csak ezt követően kezdhetünk bele az ennek megfelelő kezelésbe. Az okok felderítéséhez kérhetjük szakember segítségét, aki a vizsgálatok során tisztázza, milyen okok bújnak meg ezen kellemetlen állapot mögött. Innentől kezdve pedig már célzottan kezelhetjük a problémát.