hirdetés

Armatúra típusok
2019-12-17 20:32

Ebben a cikkünkben a különböző armatúra típusokról adunk egy átfogó képet.

Tartálybilincsek, klmanis csavarok

A tartálybilincs a tartályfedél rögzítésére szolgál. Könnyen rögzíthető és oldható, felveszi a tartály fedelére ható erőket és nyomatékokat. Használata emiatt lett népszerű a hagyományos csavarokkal és alátétekkel szemben.
Íves és lapos kivitelben kapható. Különböző anyákkal és többféle anyagválasztékból rendelhető. Ötvözés és felületi érdesség egyedi igények szerint kérhető.

Fémkompenzátorok

A fémkompenzátorok olyan területeken alkalmazhatók, ahol vezetékeket kell összekötni és elmozdulásokat kompenzálni. A Monojet az egyedi kivitelezésű fémkompenzátorok gyártására specializálódott, felmerült igényeivel forduljon bizalommal a munkatársaikhoz!

Forgóátvezetések, forgócsatlakozók

A forgóátvezetők feladata, hogy egy forgó gépalkatrészhez csatlakoztatva az adott közeget kivezesse, bevezesse vagy átvezesse.
A bevezetések száma szerint különböző típusai vannak: egyutas, kétutas, háromutas vagy többcsatornás forgóátvezető. Méretét a rotor mérete azonosítja. A standard egy utas forgóátvezetők egy könyökidom segítségével könnyen átszerelhetők két utas kivitellé. A két utas forgóátvezetők standard fej esetén álló vagy forgó belső csőhöz is illeszthetők.
A csatlakozást tekintve főként menetes, de igény szerint karimás kivitelben is szállítható. A ház anyaga alap esetben réz és bronz, de rozsdamentes és saválló házzal is rendelhető. A fejekhez kopóalkatrészeket is tudnak biztosítani.

Lángzárak, detonációzárak és deflagrációzárak

A kiválasztásuknál fontos tudnivaló, hogy a gáz melyik robbanási csoportba tartozik.

A lángzárak csővégi záró vagy csővezetékbe építhető kivitelben készülnek.

Alapesetben koncentrikusak, de olyan esetben, amikor kondenzáció veszélye áll fenn, lehet excentrikus is.

Amennyiben a deflagrációzár és a tűz keletkezésének lehetséges helye között a cső hossza rövidebb, mint belső átmérőjének 50-szerese, a keletkező láng sebessége a cső hosszával arányosan növekszik, a láng hangsebesség alatti sebességgel terjed tovább. Erre az esetre ezért elegendő az egyszerűbb kialakítású deflagrációzár.

Amennyiben a detonációzár és a tűz keletkezésének lehetséges helye között a cső hossza hosszabb, mint a cső belső átmérőjének 50-szerese, a láng hangsebesség fölötti sebességgel terjed, akkor detonációzár alkalmazása szükséges.

Benéző üvegek, kémlelő armatúrák, bevilágító lámpák

A kémlelő armatúrák többféle kivitelben és anyagválasztékban, különböző méretben rendelhetők. Szállíthatók lámpával izzós vagy LED kivitelben, ATEX minősítéssel is. Ide sorolható az átfolyásfigyelő is, ami egy csővezetékbe építhető, mindkét oldaláról karimás csatlakozású kémlelő eszköz.