hirdetés

Meglehet, hogy te is megtapasztaltad már azt az összetett és félelmetes folyamatot, amikor egy rémálomból ébredve nem tudsz mozdulni, mert nem vagy ura a testednek. Nem mozdul a kezed és a lábad, a fejedet nem lehet oldalra fordítani, és úgy érzed, hogy tart még az éjjeli látomásod? Nem kell megijedni, ez egy normális folyamat, ami jó esetben percek alatt elmúlik. Ismerjük meg a hátterét és azt, hogy mi zajlik ilyenkor az agyunkban!

 

Hogyan álmodunk?

Az éjszakai alvás folyamata mindig is foglalkoztatta az embereket, hiszen kit ne érdekelne, hogy mi zajlik akkor, amikor az igazak álmát alusszuk. Maga az az idő, amikor álmodunk, a REM fázisban következik be, ami élénk szemmozgásokkal tarkított és egy meglehetősen éber állapot. A pulzus és a légzésszám megnő, a vérnyomás megemelkedik, így merőben különbözik a mély alvástól. Erre az alvási fázisra a többség nem is emlékszik, ezért állítják sokan, hogy ők bizony nem álmodnak.

Ettől függetlenül akik emlékeznek az álmaikra, azoknál előfordul, hogy egész nap pozitív vagy épp negtív érzéssel élik meg a napjukat, függően attól, hogy mit álmodtak. Általában a rémálmok hagynak maradandóbb nyomot az emlékekben, amik a fokozott stressz, a fáradtság, az alvással kapcsolatos problémák következményei. Persze ide tartozik a betegség és az esetleges alkohol- vagy droghasználat is.

Ha azt szeretnéd, hogy az agyad nappal pörögjön, este pedig élvezze a jól megérdemelt pihenést, akkor nézz körül az Agyserkentő.hu oldalán, ahol számos étrend-kiegészítő lehet a segítségedre.

Miért alakul ki az alvásparalízis?

Mivel a REM alvásszakaszra intenzív agymunka jellemző, addig ebben az időszakban a test elernyed, mondhatni megbénul. Ez egy ösztönös reakció, ami megakadályozza az alvajárást vagy az éjszakai beszédet. Néha egész hasznos lehet, de azért akik felkelnek ilyenkor, azoknak ijesztő tapasztalás.

Mivel ilyenkor, ha felébredünk, akkor azt érezhetjük, hogy meg van merevedve a testünk, és csak a szemünket tudjuk riadtan jobbra-balra mozgatni. A legtöbben ilyenkor azt érzik, hogy nincsenek egyedül, vagy épp valami ül a mellkasukon. Különböző, megmagyarázhatatlan hangok is jelen lehetnek a szobában, vagy épp hideg ujjak érintését is érezhetik a bőrükön, de ebben a szituációban nem ritka, hogy szellemeket látnak.

Az alvásparalízis igazi okairól vajmi keveset tudunk, vagyis a szakemberek véleménye is erősen megoszlik. Az jellemző, hogy aki átéli, az sem rendszeresen vagy épp állandó jelleggel, hanem élete során 1-2 alkalommal. Kiváltói okai között helyet kapott a túlzott fáradtság, a nagyfokú stressz, különböző alvásproblémák vagy épp a drogfogyasztás. Ezenfelül akár a túlzottan alacsony vérnyomás is közrejátszhat egy ilyen élményben.