hirdetés

Álla a bál Gyomron. Sőt féltik a szülők a gyerekeiket a gyömrői Fekete István Általános Iskolában, ezért reggel a Monori Tankerületi Központ elé vonultak reggel tiltakozni. Az iskolában sok helyen potyog a vakolat, emellett beázik a tető, ami nincs is, csak nylon takarja. A több mint 100 éves épületet legalább 20 éve nem újították fel. Erre nincs pénz, de egyházi eseményekre, plusz kiadásokra, külföldi katolikusok szervezetek támogatására és lombkorona nélküli lombkorona kilátóra van.

 

Nincs pénz a gyömrői Fekete István általános iskola felújítására, pedig a tantermek már már életveszélyes. A vakolat potyog, a tető ázik, a fal penészes.  A tornaterem is beázik: hónapokkal ezelőtt fújta le a szél a tetejét, azóta csak egy fólia védi.

„Elfogyott a türelmünk”, „A gyerekeink nem lehetnek rossz politikai döntések áldozatai” – ezekkel az üzenetekkel vonultak ma a szülők az iskolát fenntartó Monori Tankerületi Központ elé.

Az egyik szülő azt mondta, a tanévnyitón, amikor a gyerekek kint álltak a külső részen, a tető közelében, az erkélynél leszakadt a mennyezet. Két gyereket majdnem agyonütött..

Egy másik tiltakozó szülő azt mondta, 600 gyerek jár az intézménybe, amely maximum 400 diákot tud befogadni.

Petíciót is vittek a tankerület vezetőjének az aggódó szülők , amelyben leírták a problémáikat és a követeléseiket. Siegel Alfrédné, a szülői munkaközösség elnöke azt szeretné, hogy ne kelljen rettegnie egyetlen szülőnek sem azért, vajon a gyermeke épségben ér-e haza az iskolából.

Eddig 7 helyre küldtünk segélykérő levelet, minisztereknek, országgyűlési képviselőknek, a tankerületnek, de érdemi választ sehonnan nem kaptunk.-mondta a szülői munkaközösség vezetője.

Az iskola több mint 100 éve épült. A szülők szerint húsz éve semmilyen átfogó felújítási munkát nem végeztek rajta. 2018-ban már annyira rossz volt a helyzet, hogy ők adtak össze pénzt, illetve javították meg azt, amit tudtak. Nem sokkal később megígérték nekik, hogy új iskolát kapnak. Ám a kormány 2022-ben ezt a beruházást 283 másikkal együtt pénzhiány miatt lefújta.

Hrtukáné Molnár Mónika, a Monori Tankerületi Központ igazgatója átvette a petíciójukat, de azt mondta, segíteni nem tud.

Teljesen megértem önöket és teljesen egyetértek önökkel, a Fekete István Általános Iskolát fel kell újítani. Ez így nem maradhat tovább – mondta.

A tankerületi vezető azt mondta, ez pénzügyi kérdés, aminek a megoldása és az arról szóló döntés nem a tankerület kezében van. „Azért ezt a petíciót én most átvettem önöktől, és azt tudom ígérni, hogy a megfelelő fórumokra el fogom juttatni” – tette hozzá.

Korábban egy konténervárost is elkezdtek építeni a település szélén. Itt tanultak volna a diákok, amíg megépül az iskola. A szülők úgy tudják, már eddig is több százmillió forintot költöttek rá, pedig még be sem fejezték, hiszen az iskolaépítés lefújásával megállt a munka.