hirdetés

Évezredekkel ezelőtt, amikor a bronzkori emberek az első házaikat építették paticsból, még nem volt igény az ablakokra.

 

A barlangokból a saját kézzel épített házakba költöző családok egy nyíláson közlekedtek, szellőztettek. Mivel a tűzhely kiemelt helyet kapott a kunyhóban, a keletkezett füstnek füstelvezető nyílást készítettek, hogy biztosítsák a szellőzést. Télen a nyílásokat különböző vastagságú prémekkel fedték be, hogy védjék az otthon melegét.

Azóta egy egész iparág épült a nyílászárók gyártására, ami folyamatosan fejlődik, hogy a modern igényeknek megfeleljen. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen fázisai vannak ma az ablakgyártásnak.

A nagy kérdés: milyen legyen az ablak?

Szerencsés esetben a jól kiválasztott ablak évtizedekig is jól funkcionál. Adunk néhány szempontot, ami segíthet az ideális darab megtalálásában:

• Milyen anyagból készüljön? (Műanyag, fém vagy fa)
• Hány rétegű legyen az üvegezés?
• Milyen vastagságú ablaknak van helye a falban?

A következő bekezdésben megmutatjuk, hogy hogyan készül ma egy műanyag ablak. Korszerű nyílászárókat az RS Ablak kínálatában talál, válogasson kedvére, és egyeztessen időpontot helyszíni szemlére.

Hogy működik az ablakgyártás a 21. században?

Ma már elképzelhetetlen egy modern gyár korszerű berendezések nélkül. A munkafolyamatok így lényegesen gyorsabbak és precízebbek. Az előzőleg számítógépen megtervezett nyílászárót az automata gépek milliméter pontossággal készítik el. Ennek köszönhetően teljesen egyedi méretek és formák rendelését is tudják kivitelezni. A PVC profilba acél merevítők kerülnek, ez biztosítja az ablak stabilitását. A masina több helyen becsavarozza a merevítőt, előkészíti a kilincs helyét, és minden szükséges alkatrésznek kifúrja a helyét.

Ezután emberi szem és kéz végzi az ellenőrzést és tisztítást. A négy profilt hegesztéssel egy keretté állítják össze. Először magas hőmérsékletre melegítik fel egyszerre a részeket, majd a hegesztőgép szorosan összenyomja őket. A megolvadt műanyag így konkrétan összeolvad, és csak egy alig látható varrat marad az eljárás után. A nyitásért, zárásért illetve a biztonságért felelős zsanérokat az előre bejelölt helyükre igazítják, végezetül pedig az üveget illesztik be a keretbe. Kiékelés után az ablak késznek tekinthető.

Nem szégyen, sőt, kifejezetten ajánlott hozzáértő szakvéleményét kikérni. A tanácsadás során nyugodtan mondja el az elképzeléseit, hiszen Ön fogja nézni és élvezni az ablakokat. A megbeszélés vagy szemle akkor igazán sikeres, ha a saját preferenciáit szem előtt tartva sikerül a tökéletesen illeszkedő, színben, méretben, tartósságban megfelelő nyílászárót megtalálni. Ha profi szakemberre van szüksége, keresse fel az RS Ablak munkatársait, akik a tanácsadástól a gyártáson át a beépítésig mindenben a rendelkezésére állnak.