hirdetés

Tilos lesz a rollerezés az I.kerületben. Az ősz folyamán életbe lépő, a közterületek használatát szabályozó rendelet értelmében tilos lesz a kerületben elektromos rollereket bérelni és parkoltatni. A politikusoknak fáj, hogy ezen cégek nem fizetnek be az önkormányzati kasszába, azaz nem tudják őket megsarcolni. Sőt már bizonyos magyar bankok nem túl szép és korrekt módon a rollerekhez használt bankkártyákat is letiltják, gyanús tranzakciónak minősítve a rollerezést.  Kár, hogy ezt nem vizsgálja a fogyasztóvédelem. Érdekes, hogy a fiatalok kedvenc járgánya ennyire zavarja az embereket és a politikusokat.

 

A kezdeményezést jegyző Varga Dániel önkormányzati képviselő, úgy fogalmazott rengeteg lakossági megkeresés érkezett hozzá az e-rollerek ügyében, az elmúlt hét folyamán pedig a piacvezető rollerkölcsönző újabb több tucat eszközt helyezett el a kerület egyes pontjain, ami még sürgősebbé tette a kérdést.

Tekintettel arra, hogy a sokszor eldőlt, vagy bokorba hajigált rollerek rossz fényben tüntetik fel kerületünket, továbbá a járdán szanaszét hagyott eszközök rendkívül balesetveszélyesek és bosszantók úgy döntöttünk, hogy az új Közterületek használatáról szóló rendelet megalkotása során végleg megoldjuk a kérdést – fogalmazott Varga.

Az elektromos rollerek Budapest több kerületében, főként a belvárosi részeken, okoz rengeteg kellemetlenséget, és szúrja emiatt az önkormányzatok és lakók szemét. Az év elején Erzsébetváros Önkormányzata úgy döntött, a szanaszét hagyott bérrollereket talált tárgyként kezeli és begyűjti az utcáról, Terézvárosban pedig bírságolják is az engedély nélkül parkoltatott rollereket.

Tavaly nyáron az V. kerület fideszes vezetése is betiltotta közterületein az e-rollerek bérlését és parkoltatását. A Lime mindkét helyről kivonult.

Ahogy a hasonló új generációs, megosztásalapúnak mondott technológiai platformok esetében, úgy az e-rollerekkel is elsősorban az a probléma, hogy egész üzleti modelljük bizonyos ágazati szabályok kikerüléséből származó anyagi előnyökön alapszik. Az e-rollerek esetében például a mindenkire érvényes közterület-használati szabályozások alól bújnak ki.

Az mindenesetre beszédes, hogy a nyár elején a NAV végrehajtást indított a Lime ellen, amiért az nem felel meg számlaadási kötelezettségének.

Sőt az Esti Újság úgy tudja, hogy bizonyos magyar bankok a rollerkhez használt kártyákat letiltják gyanús tranzakciónak minősítve, ami kicsit vicces és igen kellemetlen amikor a gyanútlan ügyfél nem tudja a pénzét használni, egy ilyen tiltás miatt.
Ezen szabályozások kikerülése kedvezőbb pozícióba teszi az ilyen modellben utazó cégeket, ám a másik oldalon a negatív hatásokat a társadalomra hárítja, például a balesetveszélyes, a városlakók közlekedését akadályozó közterület-használattal.

Ezek a cégek ráadásul itthon még alkalmazottakkal is alig rendelkeznek, képviselőik pedig általában elzárkóznak a hatóságokkal való tárgyalásoktól.

A tiltás helyett egyébként sok önkormányzat az okosabb szabályozás kereteinek megalkotása miatt szeretne tárgyalni a céggel. A lehetséges szabályozási irányokról Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója, kormányközeli várospolitikus beszélt többször. Egy interjúban úgy fogalmazott, elő kell írni, hogy a rollereket csak kijelölt helyeken lehessen tárolni, illetve ösztönözni kell, hogy azok megjelenjenek a turisták által nem látogatott környékeken is, tehát hogy beépülhessenek a tömegközlekedés környezetkímélő rendszerébe.

Jelen pillanatban ugyanis ezek a rollerek csupán a városba érkező turistákat szolgálják ki, amit az is bizonyít, hogy a tavaszi lezárások idején a Lime például ideiglenesen fel is függesztette itteni tevékenységét.

( ajtai -csákány )