hirdetés

Bár igazán felemelő érzés, amikor a kedvenc négylábúd egy hatalmas puszival üdvözöl, miután átléped a küszöböt, de ezt a csodás élményt erősen be tudja árnyékolni az, ha az ebnek bűzös a lehelete. 

Ez ugyan egy elég gyakori probléma, főként az idősebb kutyáknál, azonban arról sok gazdi hajlamos elfeledkezni, hogy számos egészségügyi gond jele is lehet, vagyis nem szabad félvállról venni.

No, de mi lehet a kutya szájszagának kiváltó oka?

Elsőként a nem megfelelő szájhigiéniát említenénk. Ennek köszönhetően ugyanis a fogak felszínén lepedék keletkezik, ami az eledel és a nyál találkozásából alakul ki, és tökéletes melegágya a kórokozóknak. Ez szorosan a fogak felszínéhez tapad, ugyanakkor fogkefével eleinte még el lehet távolítani.

Ezért is van szükség a BARFSHOP.hu ápoló eszközei között megtalálható fogápolási csomagra, amelyben egy doboz Bio Barna algát és a Zooro ujjra húzható fogtisztítót találsz. A hatékony eredmény érdekében tanácsos őket minden nap használni. 

Abban az esetben viszont, ha ez nem történik meg, akkor a plakknak mindössze 24 óra elég ahhoz, hogy a nyálban oldott szervetlen anyagok hatására megkeményedjen, és fogkő keletkezzen. A fogkő pedig már nagyon szorosan rögzül a fogakhoz, így otthoni módszerekkel egyszerűen lehetetlen eltávolítani.

Táplálkozási hiányosságok is állhatnak a háttérben

Amennyiben nem megfelelő összetételű a kutyád étrendje, akkor az felboríthatja a szájában és a beleiben lévő baktériumok normális egyensúlyát. Ez pedig szintén hozzájárulhat a rossz lehelet kialakulásához.

Ha elfogadsz egy jó tanácsot, a fentebb már említett BARFSHOP.hu komplett BARF menüi közül választasz kedvencednek. Ezek fehérjékben és vitaminokban gazdagok, húsokból, illetve belsőségekből, továbbá a szükséges mennyiségű rostból tevődnek össze. Így ha ezzel eteted kedvencedet, akkor biztos lehetsz benne, hogy az étrendjének összetétele megfelelő lesz.

Csont, bot vagy egy idegen test beszorult a kutya szájába

Ha a kutyusod előszeretettel rágcsálja a játékokat, a köteleket vagy az udvaron lévő botokat, akkor érdemes odafigyelni, mivel elég nagy a kockázata annak, hogy egy idegen test ragad a szájukba, a fogak közé szorul, vagy beékelődik a szájpadlásba. 

Ez pedig nagymértékben hozzájárul a szájszag kialakulásához, és bizonyos esetekben étvágytalanságot és hányást is okozhat.

Végül, de nem utolsósorban vese- és cukorbetegségre is utalhat a rossz szájszag

Mivel a vese lényegében egy szűrőként funkcionál, így ha valami probléma lép fel vele kapcsolatban, akkor a kutyusok vérében elkezdhet felhalmozódni a karbamid nevű méreganyag, amely ammónia- vagy vizeletszagúvá teheti a leheletét. 

Abban az esetben pedig, ha huzamosabb ideig aceton- vagy édes szagát érzed a kutyád leheletének, akkor az bizony cukorbetegségre is utalhat. A cukorbetegség esetén ugyanis, ha hosszabb ideig nincs kezelve, akkor a szervezet elkezdi lebontani a zsírokat, és úgynevezett ketonokat hoz létre, amelyek a kellemetlen szájszagért felelősek.