hirdetés

Történelmi és érthető döntés született a Himalája ügyében. Jogi személyként ismerte el ugyanis a hegyet és több gleccserét, tavát, vízesését, erdejét és mezejét egy indiai bíróság.

 

himalajaA hegyi természeti értékek ugyanazt a státuszt kapják, mint India szent folyói, a Gangesz és a Jamuna a mérföldkőnek számító március 20-i ítéletben. A jogi személyiség elismerésével a természeti értékek pusztításának akarnak gátat szabni.

 

A hegyláncot védő pénteki határozatban a bíróság a Gangeszt és a Jamunát tápláló gleccserek, a Gangotri és a Jamunotri jogi személyiségét ismerte el.

Az emberrel egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, hogy a testükön ejtett sebeket ugyanúgy kezeljék, mint az emberi test sérüléseit – írta határozatában a himalájai Uttarakhand állam legfelsőbb bírósága.

A Jamunotri-gleccser drámai ütemben zsugorodik, a Gangeszt tápláló Gangotri is gyorsan húzódik vissza – áll a bíróság közleményében.

Nagyjából 25 év alatt több mint 850 métert húzódott vissza – mondta Radzsiv Sarma és Alok Szing, a kéttagú bírói tanács tagjai. Ugyanez a tanács ismerte el a Gangesz és a Jamuna jogi személyiségét márciusban.

Indiát azonban megelőzte Új-Zéland: a wellingtoni parlament az őslakos maorik kérésére szavazta meg március 15-én, hogy az ország harmadik leghosszabb folyója, a 290 kilométeres Whanganui, maori nevén Te Awa Tupua önálló jogalanyként szerepelhessen vitás ügyekben.