hirdetés

Rétvári Bence államtitkár kért sürgős eljárást, a gyöngyöspatai romáknak megítélt súlyos 100 milliós kártérítési ügyében, a Kúriától, hogy ezt ne kelljen kifizetni. A legfőbb bírói testület döntése egyenlőre az időnyerésre talán elég a kormánynak, azonban a főbírók aligha vállalják be,  hogy egy már első és másodfokon megnyert pert,  a végén teljesen annuláljon. 

Várhatóan április közepén, nyilvános ülésen tárgyalja a Kúria a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyét. A másodfokú bíróság szegregáció miatt összesen 100 millió forintot ítélt meg több mint hatvan, egykori diáknak, azonban az állam fellebbezett, így a Kúria dönt az összeg jogosságáról. Noha a Kúria vizsgálata nem halasztó hatályú, a romák még nem kapták meg a megítélt összeget.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ugyanis “sérti az emberek igazságérzetét a munka nélkül szerzett pénz”, a kormány inkább oktatással kárpótolta volna a romákat, akik ezt az opciót nem fogadták el. A kormány viszont egyértelművé tette, a Kúria döntéséig nem fizetnek. Normál esetben a Kúria nyáron vagy ősszel döntött volna, múlt héten viszont Rétvári Bence államtitkár sürgősségi eljárást kezdeményezett, erre reagálva közölte most a bíróság, hogy két hónap múlva döntés várható.

A Kúria tagja nehéz helyzetben vannak, akárcsak a devizahiteles ügyekben, hisz egyrészt komoly nyomás van a társadalom felől, másrészt a politika is kőkemény presszió alatt tartja őket. A legfőbb bírói testület várható döntését legyen az bármi be fogja árnyékolni a politikai hiszti, hisz ha kevesebb összeget ítél meg a szegregált körülmények közt tanított diákoknak, akkor azért éri támadás őket, ha meg helyben hagyja az ítéletekben szereplő összeget, akkor meg a kormány fogja támadni a főbírókat.