hirdetés

A parvovírus a bélrendszerre és a szívre rendkívül veszélyes, ugyanis gyulladásos betegségeket okozhat ezekben a szervekben, szervrendszerekben. A vírus épp ezért egy fiatal, fél év alatti kutyára akár végzetes is lehet. A gyenge immunrendszer azonban bármely életkorban növeli a betegség kialakulásának kockázatát, különösen néhány kutyafajta (németjuhász, labrador retriever, rottweiler, pitbull, doberman) esetében.

 

A BioZoo.hu segítségével most megnézzük, hogyan ismerhető fel a betegség, és melyek a kezelés módjai!

A parvovírus tünetei

A vírus roppant ellenálló, akár 5 hónapig is életben marad. Főként fertőzött hányadékkal és széklettel terjed, így lényegében bárhonnan el tudja kapni a kutya. Ahogy arról már a bevezetőben is szó volt, a vírus bélgyulladást és szívgyulladást okozhat.

Előbbi gyakoribb, hiszen a vírussal való közvetlen érintkezéssel (vagyis azzal, hogy szájon át a szervezetébe jut a betegség) a torkon, a véráramon keresztül máris elér a gyomorhoz, a csontvelőhöz és a bélfalhoz, hogy aztán gyulladást hozzon létre. A szívgyulladás általában a nagyon pici, pár hónapos kiskutyák betegsége. A gyulladás mellett a szívizom károsodását is okozhatja, amely hamar az állat halálához vezethet.

Az alábbi tünetek megjelenése esetén érdemes a parvovírus megjelenésére gyanakodni:

• hányás: ételmaradék, majd epe távozik az ebből
• bűzös, akár véres hasmenés, de jelentkezhet székrekedés is
• letargia
• étvágytalanság
• láz

A tünetek által előidézett állapot akár kiszáradáshoz is vezethet, ezért fontos a megfelelő folyadékpótlásról való gondoskodás. A hidratálást végezzük lassan és fokozatosan.

A betegség kezelése

A parvovírus ellen gyógymód nincs. Az egyedüli megoldás, ha azzal szembesülünk, hogy háziállatunk megbetegedett, hogy igyekszünk megelőzni, hogy kiszáradjon és gondoskodunk a tápanyag-utánpótlásról például a BioZoo.hu-nál kapható kapható jutalomfalat segítségével. A hányás csillapítására és az elektrolit-egyensúly fenntartására, megteremtésére is érdemes figyelmet fordítani.

Emellett szükség lehet antibiotikumra, gyulladáscsökkentőre, szteroidokra is. Az immunerősítés természetes szerekkel is megvalósulhat, ilyen például a spirulina, az ezüstkolloid és a különböző gyógynövények vagy a kolosztrum. Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő mozgás és tér biztosítása is.

A legfontosabb a megelőzés

Ha odafigyelünk arra, hogy a kutyus mindig időben megkapja az oltásokat, eltakarítjuk az ürüléket és biztosítjuk, hogy a kutyus környezete, fekvőhelye tiszta legyen és megfelelően fertőtlenítjük azt, megelőzhető a megfertőződés. A tünetek észlelésekor a lehető leghamarabb vigyük orvoshoz a kutyát, ezzel megelőzhető a súlyosabb állapot kialakulása.