hirdetés

Új villám rekord született. Természetesen hol máshol mint Amerikában. A rekorder villám Texasban, Louisiana és Mississippi állam egén volt látható.

 

A világ leghosszabb, 768 kilométeres, három állam egét átszelő villámát mérték az Egyesült Államokban, a világcsúcsot most hitelesítették. A villám Texas, Louisiana és Mississippi egén hasított át 2020 áprilisában – közölte a Meteorológiai Világszervezet hétfőn. A korábbi világrekordot egy 709 kilométeres brazíliai villám döntötte meg, amit 2018-ban észleltek.

A leghosszabban látszó villám rekordja is megdőlt. 2020-ban egy villámlás Uruguay és Észak-Argentína egén 17,1 másodpercig tartott, ami megdöntötte a 16,7 másodperces korábbi világcsúcsot.

Egy villám általában nem hosszabb 16 kilométernél és egy másodpercnél is rövidebb ideig tart – mondta Randall Cerveny, az Arizonai Állami Egyetem tudósa, a WMO rekordhitelesítési vezetője.

„Rendkívüli mindkét villámrekord” – írta emailjében Cerveny.

Mint hozzátette, mindkettő felhőtől felhőig tartott, több száz méterre voltak a talajtól, így senki nem került veszélybe.

A rekorder villámok kialakulása nem függ össze a globális felmelegedéssel. Mindkét villámot az új műholdas észlelési technológiák segítségével rögzítették. Mindkét régió a világ azon kevés területe közé tartozik, ahol olyan erejű viharok alakulhatnak ki, amelyekben „megavillámok” keletkezhetnek – írta Cerveny.

(Balu )