hirdetés

40 évig ült ártatlanul börtönben egy férfi. A kettős gyilkossággal vádolt Coley ugyan végig hangoztatta, hogy ártatlan, de a bíróság nem hitt neki csak egy visszavonult nyomozó.
coley70 éves korában hagyhatja el a lancasteri börtönt a kaliforniai Craig Richard Coley, akit ex-barátnője és annak 4 éves kisfia meggyilkolásáért ítéltek tényleges életfogytiglanra. Coley rezignáltan fogadta az új ítéletet, de az őrök szerint a férfi mindig is nyugodtan, érzelemmentesen viselkedett, soha nem volt konfliktusa a börtönben, ahol mintarabnak számított.

A férfit még 1978. november 11-én tartóztatták le, miután holtan találták a 24 éves Rhonda Wichtet és 4 éves kisfiát, Donaldot Simi Valley-i otthonukban. A nőt kötéllel, míg a gyereket puszta kézzel fojtották meg, a gyanú pedig rögtön Coley-ra terelődött, akivel nem sokkal korábban szakított a nő. Bár a férfi egyszer sem mulasztotta el, hogy ártatlanságát hangoztassa, az esküdtszék végül bűnösnek találta.

Egy nyomozónak azonban már akkor gyanús volt az eset, de majd’ 40 évet kellett várnia arra, hogy mások is támogassák a vizsgálat újrakezdését. A lelkes rendőrök végül DNS-tesztet végeztek a begyűjtött bizonyítékokon – az akkori technikai felkészültséggel erre 1978-ban még nem volt lehetőség. Coley DNS-ét sehol nem találták a kötélen vagy az áldozatok ruháját, viszont egy ismeretlenét igen. Az illetőt még nem azonosították, de ezzel megállapították, hogy Coley valóban ártatlan.

Az új nyomozást végző rendőrök azt mondták, alig várják, hogy kezet rázhassanak a szabadon bocsátott férfival, és elnézést kérhessenek tőle az elmúlt 38 év szenvedéseiért.