hirdetés

Jogerősen is 3 év fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a lengyel kamionsofőrt, akinek a járművéről elszabadult pótkerék három ember halálát okozta a 47-es számú főúton, 2016. februárjában. Az áldozatok a Loki szurkolói voltak mind és épp egy meccsre igyekeztek.
elitélt lengyel kamionosA bíróság a férfit kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek és 5 évre a vezetéstől is eltiltotta. Cz. R.-nek az 5,7 millió forintos bűnügyi költségből 1,9 millió forintot kell kifizetnie, a fennmaradó rész, ami több mint 3 milliós tolmácsdíj, az állam terhén marad.

A sofőr tavaly február 27-én egy másik kamionnal együtt pelenkákat szállított és Lengyelországból Romániába tartott. Cz.R. Debrecen után egy autóbuszöbölben várt kollégájára, amikor észrevette, hogy mozog a pótkocsi jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék külső kereke.

A rozsdás csavarokat egy házilag barkácsolt szerszámmal húzta meg majd negyedóra múlva a pótkocsi jobb hátsó dupla kereke levált a tengelyről. A külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, a belső kerék viszont belevágódott egy szemből érkező autóba. A sofőr fékezés közben átment a másik sávba és nekiütközött egy másik járműnek.

Az autó vezetője és két utasa a helyszínen életét vesztette, a negyedik utas súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A többi hibán kívül a szakértők azt is megállapították, hogy a pótkocsi a kerékcserét megelőzően sem volt alkalmas a biztonságos közlekedésre, a sofőr nem is indulhatott volna útnak egy ilyen járművel.

A sietség oka a kamionstop lehetett, ugyanis egy óra hossza késedelem két napos kényszerű vesztegléssel járt volna. Cz. R. azon túl, hogy nem megfelelően hárította el a műszaki hibát, a KRESZ szabályait megszegve túl gyorsan ment és útközben egy autót is megelőzött.