hirdetés

2002. szeptember 1-én kezdődött Budapesten az Európai Diabetes Társaság (EASD) 38. Éves Találkozója, amely közel 11.000 cukorbetegséggel foglalkozó orvost, ápolót és kutatót vonzott nem pusztán Európából, hanem a világ olyan távoli pontjairól is, mint Japán vagy Ecuador. Addig és az azóta sem rendeztek ennél nagyobb szabású tudományos rendezvényt hazánkban. Erre is emlékeztek a szervezésben résztvevő turisztikai szakemberek az esemény 20. évfordulóján.

 

Bármely ország tudományos életének meghatározó pontjai azok a nemzetközi konferenciák, amelyeket megrendezhetnek. Az ilyen találkozók segítenek a helyi kutatóknak bekerülni a világot átszövő tudományos vérkeringésbe, „hazai pályán” bemutatni eredményeiket és értékes kapcsolatokat építeni. Egy-egy európai vagy világkonferencia sikeres megszervezésével pedig nem pusztán tudományos, de turisztikai szempontból is komoly pozíciót szerezhet egy ország a kiélezett nemzetközi versenyben. Nem is beszélve a direkt gazdasági előnyökről. A statisztikai adatok szerint egy konferencia-turista átlagosan négyszer annyit költ, mint egy szabadidős látogató.

Még a múlt évezredben nyerte el a Magyar Diabetes Társaság Európa az EASD Éves Találkozó 2002-es rendezési jogát, amelyhez – körültekintő pályázati eljárás nyomán – a Blaguss- Volánbusz Kongresszusi Irodáját választották turisztikai és szervezési partnerként. A rendezvény tudományos és szervezési szempontból is zajos siker volt mind Magyarországon és határon túl. Az akkor idegenforgalomért felelős államtitkár, Pál Béla azt írta: „A rendezvény iskolapéldája volt annak, hogy egy cég hogyan válik naggyá egy megarendezvény során, hogyan építhet csapatot és hogyan tehet szert széleskörű nemzetközi elismerésre.”

A 20. évforduló alkalmából újra összegyűltek a kongresszus fő szervezői és szolgáltatói, hogy felidézzék a legemlékezetesebb pillanatokat, és megvitassák mire lenne szükség, hogy hazánk újra ilyen léptékű eseményeknek adhasson otthont.

Miklovicz Attila, a szervezőiroda akkori kommunikációs vezetője elmondta: „A konferencia előkészületei és lebonyolítása közel ezer szakembernek adott munkát. Sokaknak közülük tartósan, hiszen három és fél éven keresztül készítettük elő a rendezvényt.
Mivel nem állt rendelkezésünkre ilyen méretű kongresszusi központ, a Budapesti Vásárközpontban kellett nemzetközi színvonalú helyszínt kialakítanunk. A kihívások mellett ez azonban lehetőséget teremtett arra is, hogy a megelőző három EASD Éves Találkozón
szerzett tapasztalataink alapján olyan tereket és szolgáltatásokat tudjunk kialakítani, amelyeket gyakorlatilag az összes megbízó és a megkérdezett résztvevő a kiemelkedő siker egyik fő összetevőjeként azonosított. Rendkívül elkötelezett csapatot sikerült építenünk, akik a szakmai büszkeségen túl magukévá tették azt a törekvést is, hogy a hagyományos magyar vendégszeretetet valós
tapasztalatként éljék meg a vendégek, és jó hírét vigyék hazánknak. Ez maradéktalanul sikerült. 20 évvel később az akkori szervezők közül sokan a turisztika és a rendezvény iparág vezető szereplői és szakmai szervezetek vezetői lettek, és pályafutásuk egyik meghatározó állomásának tekintik az EASD 2002-t. Nagy büszkeség számunkra az is, hogy kiváló fiatal szakemberek tucatjait sikerült elindítanunk azon az úton, hogy professzionális képviselői legyenek ennek a gyönyörű szakmának.”

A szakemberek elmondták, hogy a technikai és az on-line megoldások fejlődése nyomán a nagy európai és világszintű tudományos és szakmai szervezetek ma már főként központilag szervezik rendezvényeiket, így egyre kevesebb lehetősége van egy magyar szervezőirodának ilyen volumenű megbízást elnyerni. Talán, ha megvalósulna a magyar turisztikai szakma évtizedes álma egy többezer főt befogadni képes professzionális kongresszusi központ felépítésével, az ország hatékonyabban tudna pályázni ezekre a fontos alkalmakra.

 

( Cs)