hirdetés

Lecsapott az ÁNTSZ a zugnőgyógyászokra. Egyetlen egy páciens sem szenvedett egészség károsodást . A négy működési engedély nélkül tevékenykedő nyíregyházi nőgyógyászt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fejenként félmillió forintra büntette meg.

nőgyógyász

Állampolgári bejelentésre kezdett el vizsgálódni az Országos Tisztifőorvosi Hivatal még tavaly év végén. A hivatal eljárást is indított az orvosok ellen, és a feltárt jogszabálysértés miatt a praktizáló orvosokat azonnali hatállyal eltiltotta az engedély nélkül végzett tevékenységtől.A bírság kiszabása ellen valamennyien fellebbeztek, a másodfokú hatóság, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal azonban helybenhagyta az OTH határozatát, ugyanakkor az orvosok által előadottak alapján az eredetileg kiszabott egyénenkénti egymillió forintos pénzbüntetést mérsékelte – írta közleményében az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az ellátott betegek egészségét károsító hiányosságot nem tártak fel a vizsgálat során, az eljárás alatt valamennyi orvos és egészségügyi dolgozó együttműködő volt, tevékenységüket jelenleg már jogszerű keretek között végzik.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szolgáltatás nyújtásához minden esetben engedélyre van szükség. Nem elegendő a szolgáltató megítélése, mely szerint rendelése mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, és teljesíti az előírt tárgyi és személyi minimumfeltételeket.

Az OTH indokolásában kifejtette, hogy “önmagában a minimumfeltételek biztosítása nem mentesíti a szolgáltatót a működési engedélyezési eljárás megindítása alól, hiszen ennek elmulasztása megakadályozza azt, hogy a hatóság ellenőrizni tudja a feltételek biztosítását a tevékenység megkezdése és folytatása során”.