hirdetés

Az Őrség Zöld Aranya nevű torta fő alkotóeleme a tökmagolaj, ez teszi zölddé a tetejét és az alját, felszelve pedig nemzeti színekben pompázik: a piros málnazselével és a fehér csokoládés ganache-sal együtt rétegelve. Magyarország idei cukormentes tortája pedig az Áfonya hercegnő tortája: a szeder, a ribizli, az áfonya, a joghurt és az édes mandula kombinációjával lett a kategória győztese.

2016-os országtortaCsütörtökön hirdették ki a Parlamentben az idei Magyarország tortája verseny eredményét.

A 2016-os országtorta

Idén rekordszámú, 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. Az Őrség Zöld Aranya fantázianevű győztes torta pedig nemcsak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, a tökmag háromszor is megjelenik benne. Készítője pedig  Szó Gellért salgótarjáni cukrász, aki tavaly is elnyerte a címet Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortájával.

Az idei országtorta, az Őrség Zöld Aranya torta ismertetőjében az áll: az Őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehér csokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmagpraliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

Ekkor lehet megkostólni

A tortát augusztus 20-tól lehet megkóstolni a Budapesten a Magyar Ízek Utcájában, és nem sokkal később országszerte több száz cukrászdában, a nemzeti ünnep után pedig közzéteszik a receptet.

Magyarország cukormentes tortája

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány támogatásával 2012 óta hirdetik meg a Magyarország cukormentes tortája pályázatot, aminek elsődleges kritériuma, hogy a versenymű nem tartalmazhat cukrot, és a cukorbetegek számára is fogyasztható legyen.

Idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. Egy szelete 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ízében a szeder és a ribizli mellett az áfonya a leghangsúlyosabb, amely harmonizál a joghurttal és az édes mandulával is.

(Fotó: MTI)