hirdetés

Romániában is találtak Zika-vírussal fertőzött embert. A 27 éves román nő június utolsó, július első napjaiban a karib-tengeri, Franciaországhoz tartozó Martinique szigeten járt üzleti úton. Hazatérése után hőemelkedéssel, bőrén kiütésekkel jelentkezett a bukaresti Victor Babes kórházban, ahol megállapították, hogy Zika-vírussal fertőzött. Két napot töltött a kórházban, orvosai szerint nincs veszélyben, csak arra figyelmeztették, hogy a fertőzés szexuális úton is terjedhet, ezért azt tanácsolták, hogy partnerével legalább fél évig használjanak óvszert.

Zika vírus

A román egészségügyi minisztérium szóvivője felhívta az egzotikus országokba induló romániai utasok figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tüneteket fedeznek fel magukon. A Zika-vírus súlyos születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. Különösen a várandós nőkre veszélyes. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Februárban Csehországban, márciusban Szlovákiában is megjelent a Zika-vírus, júniusban pedig Szlovéniában is, ahol azóta már egy második esetet is regisztrálták.

A kórokozót először az ugandai Zika erdőben, egy vemhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.