hirdetés

Zárt tárgyalással folytatódott a hírhedt és tragikus körülmények közt meghalt agárdi fényevős kisfiú pere. Az Esti Újság úgy tudja, a Székesfehérvári Törvényszék orvos és pszichológus szakértőket hallgat meg, ez indokolta a nyilvánosság teljes kizárását.

fényevő-kricskovics

Feltehetőleg ezúttal botrányoktól, cirkusztól mentes volt a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyében folyó per. A tárgyalás ugyanis zárt ajtók mögött folyt. Az Esti Újság úgy tudja, a per végéhez közeledve a bíróság orvos és igazságügyi pszichológus szakértőket hallgatott meg a per tegnapi napján. S a következő tárgyaláson is ez fog történni, azaz a teljes nyilvánosság ki lesz zárva, érthető okoknál fogva. Mint ismeretes, a vádlottak padján vannak a szülök, a nagyszülők , egy háziorvos és egy természetgyógyász is a kisfiú halálra éheztetése miatt.

Elkezdődött az orvos és pszichológus szakértők meghallgatása a mostani tárgyaláson. A következőn is ez folytatódik zárt ajtók mögött, hisz olyan dolgok hangozhatnak el, amely a sajnálatos körülmények közt elhunyt kisfiú jogait is sérthetnék, ha nyilvánosságra kerülnének, és a terheltek egy részét is sértheti a bent elhangzott szakértői vélemények egy-egy része – nyilatkozta dr. Szabó Gyula ügyvéd.

Nos, perben a családtagok felelőssége aligha lehet kétséges, hogy valamilyen szinten megáll. Az is biztos, hogy komoly ítélet várható, amit legfőképp a család szeretne elkerülni.

Elképzelhető, hogy emiatt nem jelent meg az egyik tárgyaláson az egyik vádlott rokon, akit rendőrséggel akart előállíttatni a fehérvári bíróság. Ez azonban elmaradt, mert elmentek a vádlottért a rokonok. Persze ezután a pert kísérő tragikomédia is folytatódott, hisz a betegnek mondott vádlott leváltotta az ügyvédjét, kirúgta, mondván, ő mondta azt, hogy maradjon otthon és mondja azt, hogy ő beteg. Nos, ezután az ügyvéd is felmondott a vádlottnak.

Persze itt még nem volt vége a per cifra hangulatú és tragikomikus jelenetekkel tűzdelt részének. A tárgyalást így elölről kezdték az agárdi kisfiú halálának perében, új ügyvédekkel, azonban a bíróság már megjelölte, hogy március 22-én ítéletet hoz az ügyben. Azonban az új ügyvéddel indított tárgyalás sem kezdődött jól. A IV. rendű vádlott ugyanis megkérdőjelezte a bíróság objektív és tisztességes eljárását, hisz közölte, hogy a jegyzőkönyvekben nem az van, amit ő mondott.

Úgy tűnik, az elhunyt kisfiú vádlott családja nagyon nem akarja az ítélethozatalt, s mindent meg is tettek ezért. Mindez érthető, hisz a család négy tagja egészen biztosan valamiféle büntetést fog kapni, hisz gyermekük, unokájuk meghalt. Ebben pedig valamiféleképp közreműködtek, hisz nem látták el a gyermeket, kórházba nem vitték, és nem kapott enni sem a kisfiú, úgy tűnik, ami végül halálhoz vezetett.

Az ügyben eddig a vádlott természetgyógyász és a háziorvos felelőssége nem igazán lett bizonyítva. Nem is tudták, hogy a kisfiú mit kap enni és hogy, milyen rendszerességgel. A természetgyógyásznak ugyan gyanús volt, hogy a kisfiú mintha születési rendellenességben szenvedne, de ezt neki senki nem mondta soha. A háziorvost pedig a szülők egyszerűen kizárták a gyermek életéből, pont onnantól kezdve, amikor már látni lehetett, hogy a kisgyermek súlyos betegségben szenved. Így nem igazán lenne életszerű, ha a természetgyógyászt és a háziorvost elmarasztalnák, hogy a kisfiú halálában ténykedésük lett volna. Az azonban elképzelhető, hogy valamiféle mulasztást követtek el.

A másfél éves gyermek 2013 áprilisában halt meg Agárdon, ahol hónapokon át alig adtak neki enni és inni. A környékbeliek szerint a szülők azért nem etették a gyermeküket, mert elvakult „fényevők” voltak, hitük szerint minimális táplálékkal is lehetséges életben maradni. Az apa és az anya előbb előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben volt. A Fejér Megyei Főügyészség 2014 decemberében a kisfiú halála miatt lefolytatott nyomozás eredményeként vádat emelt hat ember ellen. A szülők és a nagyszülők, valamint a természetgyógyász ellen különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt fegyházbüntetésre nyújtottak be indítványt a Székesfehérvári Törvényszékhez. A házi gyermekorvosra foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványoztak.

(Fotó: Borsonline)