hirdetés

Wass Albertet úgy tűnik elfeledte mindenki, legalábbis Amerikában. Se a külügyi szolgálat, se a Magyarok Világszövetségének elnöke, se más nem nagyon látogatja sajnos az elismert magyar író síremlékét Astorban. Az Esti Újság amerikai tudósítója Horváth Szabolcs vitt virágot Wass sírjához és rótta le tiszteletét szerkesztőségünk nevében is.

 

Nem sajnáltuk a mérföldeket és mintegy 750 kilométeres autózás után és a koronavírus okozta nehézségek ellenére elért az Esti Újság amerikai tudósítója az egyik fontos korábban egyeztetett tudósításunk helyszínére, Astorba, Wass Albert sírjához. Nem titok célunk az volt, hogy megmutassuk a neves írónk amerikai sírját.

Picit nehezen találta meg kollegánk az ünnepelt magyar író síremlékét Astorban, de némi oknyomozás után meglett. Fura egy helyzet volt, hisz azt hittük, hogy az itthon olya nagyon ünnepelt írónk emlékét itt is hirdetjük büszkén közpénzmilliokból. Nos tévedtünk. Azonban megtaláltuk és újabb sokk következett. Wass sírjához nem nagyon jár senki. Nem nagyon ügyelünk arra, hogy lássák itt Amerikában, hogy büszkék vagyunk Wassra. Még jó, hogy mi készültünk egy csokor virággal és ezzel tiszteleghettünk Wass Albert sírja és emléke elött. Jó érzés volt, hisz a temetőben ezen kis csokorral sikerült elérnünk, hogy kitünjön a többi síremlék közül Wass kegyhelye. – írta Horváth Szabolcs tudósítónk Floridából.

Mindezen astori  látogatásunk és Wass sírhelyének ilyen módú elhanyagolásának a látványa azért is érdekes, mert az író Marosvécsen található új síremlékénél mindig vannak virágok, mécsesek, koszorúk. Itt Amerikában ez nem lett megoldva, ami nagyon nagyon szomorú.

Számunkra picit fura és érthetetlen, hogy a magyar külügy tagjai vagy mások miért nem gondozzák Wass amerikai sírhelyét ? Miért feledkeznek meg róla ? Otthon és Erdélyben súlyos tízmilliókért emelünk szobrokat neki, de ott ahol büszkének kellene lenni rá, ott ahol sokáig élt és kapott menedéket, ott nem törődünk vele. Pedig bizony annak komoly értéke, hírértéke van, ha nagyjainkra emlékezünk és tiszteletünket tesszük kegyhelyeiknél, így az USA-ban is. Talán pár dollárja csak van erre a külügyi szolgálatnak vagy más minisztériumnak ? !

Természetesen Wass Albert amerikai lakhelyét is megkeressük, amely menedéket adott a neves magyar írónak messze szülőföldjétől.