hirdetés

Sikeres lett az első koponyacsont és fejbőr transzplantáció. A műtétet a houstoni egyetemi klinikák orvosai végezték el egy 55 éves szoftverfejlesztőn. Jim Boysennek a rák okozott súlyos fejsebet, amit csak így lehetett kezelni.

koponya átültetés

Boysennek már nem ez volt az első transzplantációja: súlyos és örökletes cukorbetegsége miatt a férfi 1992-ben vese- és hasnyálmirigy-átültetésen esett át. Az idegen testek kilökődését gátló gyógyszerek azonban lágyszöveti daganatot, leiomioszarkómát idéztek el a fejében.A rák kezelésére alkalmazott sugárterápia miatt nagy seb keletkezett a koponyáján, amelynek begyógyulását meggátolta az immunszupresszív gyógyszerek szedése. A nyílt seb megléte ráadásul megakadályozta, hogy újabb vese- és hasnyálmirigy-átültetésben részesüljön. Ezért az orvosok úgy döntöttek, hogy az új belső szervek transzplantációjával egyidejűleg új koponyacsontot és fejbőrt is beültetnek neki. Tucatnyi orvos és 40 asszisztens egy 15 óráig tartó műtét során egy 25-ször 25 centiméteres sapkaformájú koponyacsontot ültettek be a páciensnek és új fejbőrrel fedték be a koponya jelentős részét is a homlokától hátrafelé. Az egyedülálló műtétet az MD Anderson Cancer Center és Houston Methodist Hospital orvosai végezték, a megfelelő szervek felkutatása másfél évig tartott. A páciens rendkívül elégedett az orvosok munkájával, meglepte, hogy új fejbőre mennyire hasonlít a régire, és megjegyezte, most több a haja, mint 21 évesen.

Tavaly Hollandiában egy nőnek majdnem az egész koponyacsontját 3D-ben nyomtatott műanyag koponyával pótolták, a houstoni páciens az első, aki egy másik ember koponyacsontját és fejbőrét kapta.

 

( Fotó: AP )