hirdetés

Már  a kutyákat hamisítják. A kutyakölyköket kopaszra borotválják, és kínai meztelen kutyaként árulják 20 ezer forintért az interneten. A kopaszkutya divatos és drága, 100 ezer forint alatt nem lehet kapni fajta tiszta kölyköket.

 

kopaszkutyaAz interneten egy csongrádi szaporító 20 ezer forintért árul egy kiskutyát. Ami igen olcsó. Az igazi kínai meztelen kutyakölyköknek hegyes fülük, kis termetük és hosszúkás arcuk van, de egy tenyésztő szerint minden kínai kopasz kutya más: a színük, a szőrük is különbözik, laikus szemmel nem lehet igazán jól beazonosítani őket. Csak genetikai vizsgálattal és a szülők törzskönyvét átnézve lehet biztonsággal fajtatiszta kínai kopasz kutyát venni. Detrik Rozália, a Fehérlófia Kennel tulajdonosa szerint az ár is árulkodó, mert 100 ezer alatt ilyen kutya nem kapható, így jobb vigyázni.

A szaporítóknál vannak ezek a 20-30 ezer forintos kutyák, mert ugye a tenyésztőknek sokba kerül a szülő, a kiskutya felnevelése, stb. A szaporítók meg csak gyártják. Nem oltatnak, minimálisan etetnek, csak azért, hogy pénzt keressenek.

Magyarországon nagyjából 10 éve terjedt el a fajta. Az állatvédő szerint az nem állatkínzás, ha levágják a kutyák szőrét, de akkor igen, ha ezt télen teszik.

Nyilván fagyást, pusztulást eredményezett volna. Ha valaki úgy tart egy házi kedvencet, hogy az fizikai, lelki károsodást szenved, vagy elpusztul, az a 2004. évi 10. törvény szerint állatkínzást követ el, mint bűncselekményt, és azért már börtönt is lehet kapni. – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan adjon el kínai kopasz kutyát, először regisztrálnia kell egy kennelhez, és törzskönyveznie kell az állatait. A nyilvántartás szerint Makón nincs ilyen hivatalos tenyésztő.