hirdetés

Az ünnepi feladatokkal – úgymint a főzéssel, a bevásárlással, az ajándékozással és a családi összejövetelek szervezésével – kapcsolatos stressz árthat a nők szívének. Dr. Karla Kurrelmeyer, az amerikai Houston Methodist Hospital’s Heart and Vascular Center munkatársa legalábbis erre figyelmeztet.

stressz-divany.hu

Több cardiomyopathiás esetet látunk az ünnepek környékén. Ez akkor következik be, amikor a nőket rövid idő alatt sok stressz éri, amit ráadásul súlyosbíthat valamilyen traumatikus esemény, például haláleset, baleset vagy pénzveszteség. Kezelés hiányában akár halálos is lehet a probléma – nyilatkozta dr. Kurrelmeyer.

A stressz miatti szívizombántalom annak tudható be, hogy a stresszhormonok meggyengítik a szív fő pumpáló üregét, a bal kamrát. Az 50 és 75 év közötti nőknél a leggyakoribb.

A páciensek egy részénél mellkasi fájdalom vagy légszomj jelentkezik stressz hatására. A legtöbb esetben béta-blokkolóval vagy ACE-gátlóval kezelhető a dolog. A tünetek észlelésekor fontos minél előbb elvégezni az EKG-vizsgálatot – magyarázta a szakember.

Az ünnepek alatt sok nőnek szökik magasra a vérnyomása, ami növeli a mellkasi fájdalom, a szívremegés és a stroke kockázatát is. A magas vérnyomással élők állapota körültekintőbb felügyeletet igényel ilyenkor.

Fontos saját magunkra is időt szánni a stresszoldás érdekében. – összegezte dr. Kurrelmeyer.

 

(Fotó: Divany.hu)