hirdetés

A veszélyes vegyületet tartalmazó fogyasztószert külföldi internetes oldalon keresztül hirdetnek, a rendelést akár magyarországi címre is teljesítik. A DNP 1918-ban okozott először halálesetet, a szerből már 1-3 gramm 14 órán belül végzetes lehet, de ez az adag 5 napra elosztva súlyosan mérgező – figyelmeztet az ÁNTSZ és a WHO. Az Interpol nyomoz a forgalmazók után.

DNP

Nemzetközi riasztást adott ki egy igen veszélyes, 2,4-dinitro-fenol (röviden DNP) nevű anyag miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Interpol – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Közleményük szerint az anyag fogyasztó hatását régóta ismerik, de az “már kis mennyiségben is súlyos, akár halált okozó mérgezést okoz”. Súlyvesztést okozó hatását 1933-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, házi fogyasztószerként kezdték használni, de jelentős mellékhatásai és a hirtelen halálesetek miatt először 1938-ban, majd később 2003-ban ismételten betiltották.

Jelentések szerint azonban az elmúlt 2-3 évben újra észlelték a szer fogyasztását. Most egy a közelmúltban az Egyesült Királyságban történt eset miatt adtak ki riasztást a hivatalos szervek.

Az anyag lenyelve, belélegezve, valamint bőrön át is jól és gyorsan felszívódik. Egy – a nemzetközi szakirodalomban rögzített – esetleírás szerint egy házaspár esetében a mérgezéshez elegendő volt, hogy olyan műanyag zacskókat pakoltak, amiben korábban DNP volt. Bőrük a munka közben érintkezett az anyaggal és szájmaszkot sem használtak. Sárga bőrrel, magas lázzal, gyors szívveréssel, erős verejtékezéssel, kapkodó légzéssel kerültek kórházba. Minden erőfeszítés és tüneti kezelés ellenére szívműködési rendellenességben mindketten elhunytak.

A mérgezést következtében magas láz (akár 43°C-os) alakulhat ki. Ezzel a mellékhatással a netes terjesztők is tisztában lehettek, mivel a testhő emelkedésére légkondicionáló használatát, vagy hűvös helyen történő edzést javasolnak weboldalukon a DNP leírásánál. Azonban ez már az akut mérgezés tünete, amit gyors szívverés, az erős verejtékezés, a kapkodó légzés, a fejfájás, a rossz közérzet, a szomjúság, gyomor-bélrendszeri irritáció, bőrkontaktus esetén sárga bőr szimptómák kísérnek. Súlyos fázisban cianózis – a bőr kékes elszíneződése -,  tüdőödéma, szívritmuszavar, máj és vesekárosodás lép fel.

A szer az Interneten keresztül megrendelhető, 100-200 mg-os tablettákban vagy por alakban árusítják. Fantázianevei következők lehetnek: DNP, Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldiphen, Chemox. Jelenleg körülbelül 60 haláleset ismert, ami a DNP használatához köthető – áll az ÁNTSZ közleményében.