hirdetés

A kanadai McGill Egyetem munkatársai kifejlesztettek egy olyan videojátékot, ami segít a gátlások leküzdésében, segítségével könnyebben kötünk új ismeretségeket, társas kapcsolataink pedig javulni fognak. A kutatás vezetője szerint maguk a fejlesztők is meglepődtek, hogy egy egyszerű program mennyire megváltoztathatja az emberek életét.

video játék társas kapcs

Egy felmérés szerint napi stressz-adagunk jelentős része a szociális kapcsolataink során felmerülő problémákból származik. Mark Baldwin professzor és csapata erre alapozva alkotott meg egy olyan játékot, amivel segíthetik az embereket a gátlásaik leküzdésében, a beilleszkedésben.

A programban a a szociális kapcsolatokat mindig a pozitív oldalról mutatják be, és arra tanítja a játékosokat, hogy kudarc esetén sem szabad magukba zuhanniuk.

2004-ben már volt hasonló kutatás, ami az alanyok stressztűrő-képességére fókuszált, ez 56 tanuló bevonásával készült. A résztvevőknek a Mátrix című játékkal kellett játszaniuk, ennek következtében szociális viselkedésük is jelentősen megváltozott. Ugyanis a program használata után agyukban csökkent a stresszért felelős hormon, a kortizol termelődése, hatására a szorongás is megszűnik.

McGill Egyetem mostani kísérletben 23-an vettek részt, a játéknak pedig az volt a lényege, hogy a képernyőn elúszó arcok közül a mosolygósakat kellett kiválasztani. Baldwin professzor szerint a játék a pozitívabb életfelfogásra nevel.

A kísérlet minden napján önbizalommal kapcsolatos teszteket és egy stressznaplót kellett kitölteniük az alanyoknak, valamint nyálmintát is vettek tőlük, amire a szervezet kortizol-szintjének mérése miatt volt szükség. Az eredmények szerint a játék hatására 17%-kal csökkent a résztvevők szervezetének kortizoltermelése a kontrollcsoporthoz képest, akik ugyanezt a játékot játszották, csak mosolygós arcok nélkül.

„Rengeteg felhasználási lehetősége van egy ilyen játéknak” – magyarázza Baldwin professzor. „A kórosan önbizalom-hiányosoknak éppúgy segíthet, mint a pánikbetegeknek, vagy azoknak a sportolóknak, akik állandóan a teljesítményük miatt aggódnak. Igazán hasznos lehet mindenki számára.”

(Esti Újság – Medipress)