hirdetés

Új szemléletet kell kialakítani a kórházi várólisták kezelésében. Mindennek már itt az ideje, mert egy sürgősségi érműtétre való kórházi beutaló is minimum négy hónapot vesz igénybe. A beteg kibírja-e addig az sokszor csak a szerencsén és a Mindenhatón múlik. Mindenesetre Zombor Gábor szakállamtitkár szerint a cél az, hogy jelentősen csökkenjen a várakozási idő.

kórház

Nemrég egy  2011-es írás került a kezünkbe, ahol azt fejtegeti a neves szerző aKapu című folyóiratban, hogy az unortodox gazdaságpolitika egyik része, hogy a szegényeket zárjuk ki az egészségügyi ellátó rendszerből, mert sokba kerülnek az államnak.  Akárcsak a munkanélküliek is. A cél pedig jövőben ezen körökben az lehet, hogy az érintett alsó osztálybeli rétegek teljes , egyben hermetikus elzárása, el lehetetlenítése legyen az egészségügyben. Így nem kell rájuk költeni a sok-sok állami forintokat.

Idén ugyan 6 milliárd forintot fordítanak arra, s azt várják ezen intézkedéstől, hogy mintegy 18-20 ezerrel kevesebben várakozzanak műtétekre. A tervek szerint a kisebb beavatkozásoknál 2-3 hónap, nagyobb operációk mint pl. protézis beültetés esetén pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő. Az OEP adatai szerint jelenleg több mint 60 ezren szerepelnek várólistákon. Mindezen valóban változtatni kell, mert egy sürgősségi érsebészeti beavatkozás esetén a betegeknek négy hónapot is várni kell mire fogadja őket az adott kórház. Persze, ha az embernek van pénze  és főképp ismerőse, akkor ez a várakozási idő jelentősen rövidülhet. Éppen ezért akadt meg a szemünk a Kapu folyóiratban megjelent egyik régi 2011-es íráson, amely a fidesz unortodox gazdaságpolitikájáról ír abban a vonatkozásban, hogy a szegények szociális és egészségügy ellátását minimalizálni kell, akár meg is kell szüntetni oly módon, hogy az adott beteg el se juthasson időben az orvoshoz , mert az nagyon sokba kerül az államnak, ha gyógyítgatjuk, segélyezzük és etetjük. Az írás szerint előbb a kevés ellátó és orvosi hely megszervezése a cél, ez ügye jelentős várakozási időt fog eredményezni egyrészt, másrészt távolságot fog jelenteni még a megyéken belül is. Azután a közlekedés oly felforgatása a cél, hogy az is sok pénzébe kerüljön egy szegénynek, azaz  ne tudjon eljutni a kórházba, az adott szakrendelőbe akár, hogy meggyógyulhasson.