hirdetés

Drága lesz Velencében a városnézés. 2020. július 1-től csak belépődíj vásárlásával lesz lehetőségünk egy napos kiruccanásra az olaszországi Velencében – határozott a városi tanács.

 

Annak ellenére, hogy a belépődíjas rendszert már korábban bejelentették, időpontja mostanáig bizonytalan volt. A változtatásra azért volt szükség, mert a helyi lakosokat egyre inkább zavarta, hogy városukat csúcsidőben 130 ezer turista látogatja meg naponta.

Azt, hogy pontosan mennyibe is fog kerülni az egynapos látogatói jegy a műemlék városba, egyelőre nem lehet tudni. A rendszerről szóró határozat előzetesen 3 és 10 euró között jelölte meg a jegy várható árát, ám az összeget feltehetően az egyes napok látogatóinak száma is befolyásolja majd.

Egyelőre az sem tisztázott még, milyen módon lehet majd a jegyekhez hozzájutni és érvényesíteni azokat, a hatóságok azonban arra fognak törekedni, hogy a látogatók más olasz tartományokban, vagy az interneten előzetesen vásárolják meg belépési engedélyüket. Célul tűzték ki, hogy 2022-től teljes mértékben elektronikus úton történjen a jegyváltás.

Luigi Brugnaro polgármester azt mondta, a bevételt az óváros karban- és tisztán tartására fordítják majd.

A város azoktól, akik szállást foglalnak a városban, továbbra sem fog belépődíjat szedni, hiszen a szállásdíj már most is magában foglalja a turisztikai adót. Mentesülnek továbbá a fizetési kötelezettség alól azok, akik dolgozni, tanulni vagy családi okból utaznak Velencébe.