hirdetés

A legújabb kutatás szerint a vegetáriánus étrend segíthet visszafordítani a diabéteszt.

vega food

A veszélyes betegség ellen küzdő sok millió ember javíthatja a vércukorszintjét azzal, hogy kizárja a húst az étrendjéből. A kutatók szerint az állati zsírok kizárása segíthet meggyógyítani a betegséget, és az étrend megváltoztatása a 2-es típusú diabétesz alternatív kezeléseként szolgálhat. A korábbi kutatási eredmények elemzése azt mutatta, hogy az állati zsírok kizárása az étrendből segít javítani az inzulin-érzékenységet.

A növényi alapú étrend követése csökkenti az egyik legfontosabb vérfehérje, a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjét. A cukorbetegek esetében minél magasabb a HbA1c szintje a vérben, annál nagyobb a diabétesszel összefüggő szövődmények, például az idegkárosodás, a szembetegségek vagy a szívbetegség kialakulásának kockázata.

Az új kutatás azt mutatta, hogy a vegán és a vegetáriánus étrend átlagosan 0,4 százalékponttal, de akár 0,7 százalékponttal is csökkentheti a HbA1c szintjét. A kutatók szerint ez azoknak a gyógyszereknek a hatásához hasonlít, amelyeket a diabéteszes betegek a vércukorszint kontrollálására szednek.„Az étrendi változtatás jobb, mint a gyógyszer” – állítja a Cardiovascular Diagnosis And Therapy szaklapban közzétett tanulmány egyik szerzője, Susan Levin dietetikus. „A növényi alapú étrend egyszerre javítja a vércukorszintet, a testsúlyt, a vérnyomást és a koleszterinszintet, amire a gyógyszer képtelen.

A diéta egyszerű és nyilvánvaló, és könnyebb követni, mint valaha. A növényi alapú diéta segíthet a betegség végleges kezelésében.” A szakértő szerint a „mellékhatások” is előnyösek, mert az ilyen étrenden élő emberek fogynak, a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük pedig javul. És ami a legjobb, a vegán étrendek véget vetnek a gyógyszerszedés és az inzulininjekciózás fárasztó rutinjának.