hirdetés

Lassan befellegzett a magyar csiga biznisznek ? Az átvevőhelyek lassan bezárnak. Pár éven belül pedig bedőlhet az ágazat, hiába a milliárdos állami hitel és feldolgozóüzem.  

 

SONY DSCAz idei katasztrofálisan rossz év. Máskor ilyenkor 2000 tonna csiga össze szokott gyűlni, idén alig néhány tonnát adtak le – mondta el Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke a napi.hu-nak. Az ok az, hogy egyszerűen nincs már, aki csigát gyűjtsön.

A két éve hatályos új törvényekben ugyan egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, csökkentek az adminisztrációs terhek és az gyűjtésre kirótt adó – de már nincs, aki szüreteljen.

Elment a kedvük. Rengeteg molesztálást kaptak a rendőröktől korábban, amíg nem volt meg az új törvény.  Összesen 2000 tonna volt az engedélyezett gyűjtési mennyiség az országban, azt pedig kvótarendszerben osztották szét az április 1. és június 15. közötti időszakra. Pacs azt is elmondta, hogy ha nem jön óriási fordulat, egy-két éven belül vége lehet a hazai éticsiga-ágazatnak. De már az idei év is olyan, mintha nem működnének.

Elvileg nagyjából 350 átvevőhely működik az országban, de alig néhány üzemel ténylegesen –mondta a szakember.

Tavaly ősszel jelentek meg hírek arról, hogy a francia Bourgogne Gastronomie cég 4,6 milliárd forintnyi eximbankos állami hitelből csigafeldolgozót nyit Kisvárdán. Maga Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter beszélt arról, hogy nagy lehetőségek vannak a magyar éticsiga-szektorban – ez alapján érthető is volt, hogy a 2018 nyarára elkészülő üzemben 300 munkahelyet teremtettek volna.

Az éticsiga gyűjtéséből nehéz meggazdagodni. A szezon rövid, az átvételi ár 100-150 forint között mozog. De nem is mindegyik állat felel meg az előírásoknak: csak 30 milliméter vagy annál nagyobb házátmérőjű éticsiga vehető át.