hirdetés

A brit sprinterlegenda, Mark Cavendish nyerte a Giro d’Italia harmadik, egyben utolsó magyarországi szakaszát. Az összetett verseny állása érdemben nem változott, a rózsaszín trikót továbbra is Mathieu van der Poel viselheti. A Giron hétfőn szünnap következik, a csapatok utaznak Szicíliába, ahol kedden már folytatódik az olasz körverseny.

 

Vasárnap rendezték az idei Giro egyik leghosszabb magyar szakaszát, Kaposvár és Balatonfüred között 201 kilométer várt a versenyzőkre. A szinte teljesen sík etap áthaladt Nagykanizsán, majd Keszthelytől a Balaton felvidéken haladt a füredi célig. Az etap egyetlen kategorizált emelkedője a Tihanyi-félszigeten, a Bencés Apátságnál volt. A szintrajz alapján egyértelműen sprintbefutóra lehetett számítani.

A verseny szinte ugyanúgy indult, mint pénteken: az éles rajt után megint Mattia Bais és Filippo Tagliani, a Drone Hopper-Androni Giocattoli két olasz bringása szökött, ám ezúttal egy harmadik olasz, Samuele Rivi (Eolo-Kometa) is csatlakozott hozzájuk. A legnagyobb előnyük 6 perc fölött volt, de a főmezőny ezt hamar lefaragta, és hosszú kilométereken át 2-3 perc között tartotta. A főmezőny élén a rózsaszín trikós Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) csapattársai, valamint a sprintbefutóban érdekelt csapatok, a Lotto-Soudal és a Groupama-FDJ versenyzői forogtak.

A szakasz elején a mezőny egy fővel megfogyatkozott, ugyanis a Bahrain-Victorious szlovén bringása, az első szakaszon bukásba keveredő, a csuklóját beütő Jan Tratnik feladta a versenyt. Ezzel Pello Bilbao és Mikel Landa egy fontos segítőt veszített el az igazán nehéz hegyi szakaszok előtt.

A nap első részhajrája Nagykanizsán volt, a három szökevény után Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) vitte el a negyedik helyet, Arnaud Démare-t (Groupama-FDJ) sprintelte le. A badacsonyi részhajrá környékén már egy perc alá csökkent a szökevények előnye, amikor Rivi tempót váltott és leszakította Taglianit. A két elől maradt szökevényt végül 28 kilométerre a céltól érte utol a mezőny.

A negyedik kategóriás tihanyi hegyi részhajrához vezető emelkedőn Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) támadt elsőként, mire a kék trikót viselő Rick Zabel (Israel-Premier Tech) egyből tette rá a kereket. Néhány méterre el tudtak szakadni a mezőnytől, így ketten harcoltak a hegyi pontokért. A hajrát Eenkhoorn nyerte, a lejtmenetben próbálta tartani a kevés előnyét, de 6 kilométerre a céltól utolérték őt.

A mezőny elején felálltak a sprinterek vonatai, az utolsó kilométereken például Peák Barnabás húzta a Wanty sorát, mindent kiadott magából Biniam Girmay minél jobb szerepléséért. Egy kilométerre a céltól aztán Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) sora tört az élre, és a 36 éves brit sprintert végig tökéletes pozícióban tartották. A veterán dán Michael Mørkøv most is bizonyította, hogy miért őt tartják a világ egyik legjobb felvezető emberének. A Quick-Step mellette Démare-nak és Gaviriának maradt még segítsége a hajrára, de a hajrában nem tudták megszorongatni Cavendisht, aki a 16. Giro-szakaszgyőzelmét aratta. Cavendish legutóbb 2013-ban indult a Girón, akkor öt szakaszt nyert.

A második helyen Valter Attila csapattársa, Démare ért célba, Gaviria pedig harmadik lett. Van der Poel a 17. helyen ért célba, kényelmesen megőrizte a rózsaszín trikót. Az összetett verseny esélyesei is bukás és időveszteség nélkül tudták le a napot.

Fetter Erik a 41., Valter Attila pedig a 48. helyen ért célba, mindketten a győztessel azonos időt kaptak. Peák Barnabás a 172. helyen, 1:06 perc hátránnyal fejezte be a szakaszt. Hétfőn szünnap és szicíliai transzfer vár a csapatokra, hogy aztán kedden az első hegyi befutóval folytatódjon a Giro.

( CsT)