hirdetés

Az utóbbi jó néhány évben egyre gyakrabban olvashattunk a klímaváltozásról, mára azonban mi is megbizonyosodhatunk arról, hogy valóban változik a helyzet. Hiszen a korábban jól ismert négy évszakot kis túlzással felváltotta kettő, egy nagyon forró nyár és egy inkább hűvös, mint hideg tél. Ez lehet az oka annak, hogy hiába van március, vagyis a naptár szerint tavasz, még mindig túlságosan hideg az idő ahhoz, hogy hosszabb időt kellemesen eltölthessünk a teraszunkon.

 

Vannak azonban olyan nagyszerű eszközök, melyek lehetővé teszik, hogy a kint tartózkodásunkat kellemes melegben tölthessük el, ez pedig nem más, mint a teraszmelegítő.

Mire való a teraszmelegítő?

A teraszmelegítő lényegében egy kültéri hősugárzó, amit akkor használunk, ha a hűvös idő ellenére mégis az udvaron szeretnénk hosszabb időt eltölteni. A teraszmelegítőkből kapható elektromos és gázos változat is, nekünk azt kell eldönteni, hogy melyik felel meg a leginkább az igényeinknek.

A választásban segíthet, hogy hol szeretnénk leginkább használni a készüléket, hiszen ha többnyire zárt térben tervezzük beüzemelni, akkor csakis az elektromos változat jöhet szóba. Mivel a gázpalackkal működő teraszmelegítők kizárólag kültéren használhatóak, így ezek teljesítménye jóval meghaladja az elektromos melegítőkét.

További szempont lehet, hogy mivel az elektromos teraszmelegítő árammal működik, ezért valamilyen szinten helyhez vagyunk kötve az elhelyezését illetően. Ezzel szemben a gázpalackos kivitel lényegében szabadon mozgatható, mindössze arra kell tekintettel lennünk, hogy ne tegyük gyúlékony anyag közelébe.

Mekkora területet és milyen hosszú ideig lehet felmelegíteni egy teraszmelegítővel?

A gázos teraszmelegítőkről tudjuk, hogy 5 méteres sugárban képesek felfűteni a levegőt, az elektromos változat kapacitása pedig ennél kisebb. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a kinti 10 fokos hőmérsékletet kb. 17 fokra képes felmelegíteni 20-25 négyzetméteren. Ha ennél nagyobb a területünk, amit fel szeretnénk fűteni, érdemes megfontolni több teraszmelegítő készülék beszerzését.

A fűtés időtartamát a rendelkezésre álló energiaforrás határozza meg. Hiszen míg az elektromos teraszmelegítő addig képes fűteni, míg áram alatt van, addig a gázos kivitel nem ad tovább meleget, ha kifogyott a gázpalack. Ha új, standard 11,5 kg-os PB-gázpalackot használunk, akkor maximumra tekerve 10-12 óra fűtési idővel számolhatunk.

A dizájn is fontos

Talán sokan találkoztak már, illetve valakinek még biztosan akad is otthon a sufniban régi orosz hősugárzó, ami szintén jól jött, ha hűvösebb időben az udvaron tevékenykedtünk. Ezek a régi készülékek sem teljesítményben, sem külcsínben nem közelítik meg a mai modern teraszmelegítőket. A Grillplaza.hu kínálatában is kapható darabok nem csupán meleget adnak, hanem tetszetős dizájnelemként és kerti bútorként egyaránt funkcionálnak.