hirdetés

Nincs jól Bhumibol Aduljadedzs, vagyis IX. Ráma thai király. A thai vezért a Sziriradzs kórházban van. A dialízisen, vértisztító eljáráson átesett 88 éves Aduljadedzs állapota állítólag válságos. Emiatt rengeteg rendőr árasztotta el az országot.

ix-ramaRendőröket vezényeltek ki Bangkokban a népszerű turistacélpontok, a repülőterek és nagykövetségek környékére – jelentette a Bangkok Post című napilap.

Az országos rendőrség helyettes vezetője megerősítette, hogy hírszerzési értesüléseket kaptak arról, hogy robbantásos merényletek előkészületei folynak három helyszínen a fővárosban és a vele határos tartományokban. Az információk szerint gépkocsiba rejtett robbanóanyaggal készül a terrortámadásra egy fegyveres csoport.

Szakértők szerint azonban a király rossz egészségügyi állapota miatt a nagy óvintézkedés, hisz attól tart a politikai elit, hogy lázadás vagy épp tüntetések sokasága alakulhat ki Thaiföldön, ha a király állapota még rosszabbra fordulna.

Hasonló nyilatkozatot tett a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, de egyéb részletről nem beszélt a sajtónak. A hatóságok kedd délelőtt tíz embert vettek őrizetbe Bangkokban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak az ország déli részén folyó szélsőséges iszlamista lázadással.

Augusztusban Thaiföld hat tartományában hajtottak végre pokolgépes támadássorozatot, amelyben öt ember vesztette életét. A merényleteket egy helyi iszlamista csoport vállalta magára, amelynek tagjai 14 helyen robbantottak.