hirdetés

Nemrég villámcsapásként érkezett a hír, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség az anyagi csőd szélére jutott azáltal, hogy a Budapesten megrendezett ifjúsági világbajnokság költségei a tervezetthez képest megsokszorozódtak. A MÖSZ elnökségének tagjai nem akarnak nyilatkozni az ügyben, annyit állítanak, hogy ők nem tudnak semmit a konkrét történésekről, mert hónapokon keresztül nem lett összehívva az elnökség a döntésekben a VB-vel kapcsolatban nem vettek részt. A hiány mértéke őket is meglepte, ezért a múlt héten, amikor megtartották az elnökségi értekezletet, azonnal elrendelték az ügyben egy vizsgáló bizottság felállítását. Információink szerint már van olyan elnökségi tag, aki bejelentette a lemondását, mások pedig a vizsgálat lezárta után akarnak a maguk részéről döntést hozni.-írta a sportmindig.hu.

 

b_erdei-zsolt-pa-16Vannak, akik azt mondták, hogy nem volt megfelelő a helyszín megválasztása, mert úgy tudják, hogy annak költségei voltak irreálisan magasak. Azóta kiderült, hogy a helyszín költsége nem jelenthetett volna érdemi megterhelést az eredetileg tervezett költségvetésnek. A Budapest 2017 Nonprofit Kft közleményt adott ki, nyílt kártyákkal játszanak. Tájékoztatásuk szerint bruttó 75.702.160 Ft-ot számláztak ki a Magyar Ökölvívó Szakszövetség felé. Ez az összeg a következő tételeket tartalmazta:

– A Duna Aréna bérleti díja 10 napra, amibe beletartozott a Valton Securtiy költsége, azaz rendezvény biztosítása is: nettó 28.350.000 Ft (ez azt jelenti, hogy teljes biztosítással együtt, napi 2.835.000 Ft-ba került naponta az egész csarnok bérlése).

– A medence befedése: nettó 6.000.000 Ft-ba került.

– Az AIBA által elvárt dekorációk, plakátok készítése, kihelyezése: nettó 12.675.000 Ft

– A versenyzők, szervezők, önkéntesek, bírók étkeztetése 10 napra: 11.023.000 Ft (ez több mint 7.000 adag étel árát tartalmazza)

Tehát összesen az alapvető költségekre nettó 59.608.000 Ft-ot kellett kifizetni. Ez alacsonyabb ár, amit egy átlagos sportcsarnok bérléséért fizetni kellett volna vagy közel azonos. Tehát a helyszín kiválasztása nem okozhatta a problémákat, mert reális áron lehetett hozzáférni és nagyon szép környezetben folyhattak le a küzdelmek itt. De ha ez reális áron történt, akkor vajon mi okozta ezt az irgalmatlanul nagy hiányt?

 

Sokan arra is felkapták a fejüket és nehezen magyarázhatónak gondolják, hogy a MÖSZ tájékoztatása szerint, a VB hangosítása, világítása és egy pár perces kis reklámfilm forgatása 135 millió forintba került. Ezzel kapcsolatban a Budapest 2017 Nonprofit Kft közleménye leszögezi, hogy ők ajánlatot tettek a MÖSZ-nek arra, hogy megoldják a hangosítást és a világítást, amelynek kiépítése és működtetése 30.000.000 Ft-ba került volna a cég számítása szerint. A MÖSZ nem fogadta el az ajánlatot, kizárólag a hangtechnika kiépítésre és a verseny hangosítására tartott igényt, amit a Budapest 2017 Nonprofit Kft 1.260.000 Ft-os áron, szponzorok bevonásával, meg is valósított.

 

Belső informátorunk arról is beszélt, hogy szerződést kötöttek egy másik biztonsági céggel is (itt kell leszögezni, hogy nem a Valtonnal és nem is az Inkal Security-vel, ami logikus lehetett volna). Hogy ez a biztonsági cég milyen munkát látott el, amikor a rendezvényt minden szinten a Valton biztosította, arra nem tud senki választ adni. Lehet hallani olyan furcsa számlákról is, amely 19 millió forintos oklevelekről szól. Ez az összeg azért is furcsa, mert közben a Zsolnay porcelán az érmeket és kupákat – amelyek azért kicsit értékesebb dolgok, mint az oklevelek -, 4 millió forintért biztosította a VB-hez.

Az is furcsa kicsit, hogy a szállások teljes költségét a MÖSZ vállalta magára. Erre 540 millió forintért kötöttek szerződést, amiből 120 milliót még nem fizettek ki. És a szállodai számla mellett, úgy tudjuk, hogy van még egy másik szállodával kötött 50 milliós szerződés is, amely a MÖSZ elnökének egykori támogatója volt. Hogy itt kiket szállásoltak el, arról nincs pontos információnk.

 

Az sem teljesen tiszta jelenleg, hogy mennyibe is került végül a VB rendezése tényszerűen. Eredetileg 296 millió forintról beszéltek. Aztán később azt mondták, hogy a végső költsége 400 millióba fog kerülni. Belső informátorunk szerint a valóság 700 millió forint, de hallani lehet ennél lényegesen nagyobb összegekről is. Az ügyben külön érdekesség, hogy a Budapest 2017 Nonprofit Kft árajánlatot adott a MÖSZ számára a VB teljes megrendezésére. Ez az ajánlat 290 millió forintról szólt. Ez a VB teljes költségét tartalmazta volna. Ezt az ajánlatot a MÖSZ nem fogadta el.

Úgy tudjuk, hogy a MÖSZ hiányát két forrásból akarja rendezni a szakszövetség vezetése. Az EMMI több száz millió forintot fogadott el létesítményfejlesztésre az egyesületek számára. Ez durván azt jelentette volna, hogy minden ökölvívó egyesület 5 millió forintot kaphatott volna fejlesztésre, amire a sportágban dolgozóknak elengedhetetlen szüksége lett volna. Ezt az összeget nem fogják megkapni az egyesületek, hanem ebből fedezik a hiányt. Jövő évben komoly veszélybe került tehát az egyesületek támogatása is, mert az arra elkülönített összeget is az adósságok rendezésére fordítják majd. Ha az egyesületek nem kapják meg a működésükhöz szükséges anyagi támogatást a MÖSZ-től, abban az esetben többen fognak a működésképtelenségig eljutni és nagyon nagy bajban lesznek ezután. Ki lehet tehát mondani, hogy ennek az egész cirkusznak egyértelműen a semmiről sem tehető sportolók, szakmai műhelyek, az ökölvívásért elkötelezetten dolgozó szakemberek lesznek az áldozatai. Az ő nyakukba szakad annak a mocska, amiről ők a legkisebb mértékben sem tehetnek. Hogyan fog akkor fejlődni a magyar amatőr ökölvívás? Hogyan lehetnek így majd vérmes reményeink, hogy olimpiai kvótákat tudunk majd szerezni vagy, hogy sikeres szereplést érhetünk el a jelentősebb nemzetközi tornákon? Hiszen ma az is kérdéses, hogy a hazai versenyek megrendezésére lesz-e forrás.

Itt közpénzekről beszélünk. Több száz millió forint közpénzről, amit az adófizetők termeltek ki. Mivel közpénzről van szó, így nem lehet titkos, hogy mire és mennyit költött pontosan a MÖSZ a VB kapcsán. Az sem, hogy milyen cégek, milyen szolgáltatásaikért, mennyi pénzt vettek fel. Arra is jogosan tart igényt a közvélemény, hogy ilyen összegek mellett tájékoztatást kapjon arról, hogy volt-e közbeszerzési pályázat kiírva a Vb rendezésére és arra milyen ajánlatok érkeztek be.

Természetesen lapunk tárt kapukkal várja a MÖSZ nyilatkozatát, nagyon szívesen teret biztosítunk számukra arra, hogy kifejtsék a leírtakkal kapcsolatban az álláspontjukat, hogy válaszoljanak a számtalan nyitott kérdésre az üggyel kapcsolatban.

 

( Szerző: Rózsa Misi, sportmindig.hu )