hirdetés

A gyerekek általában alig várják a nyári vakációt. De mi van azon diákokkal, akik mélyszegénységben élnek, és csak az iskolában jutnak megfelelő tízóraihoz, ebédhez és uzsonnához? Sajnos nekik a nyári szünet már nem arról a felhőtlen szórakozásról és játékról szól, mint a többi gyermeknek, hisz beárnyékolja a nyarukat az esetleges éhezés. Sokkoló adat, hogy 2019-ben jelentősen megnőtt a súlyos szegénységben élő gyerekek száma, 126 ezer kiskorú tartozik ide.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány célja, hogy egy gyermeknek se kelljen megtapasztalnia az éhezést Magyarországon, és amíg ezt nem sikerül megvalósítani, folyamatosan kisegítik a rászoruló családokat, igyekezvén összefogást elérni a társadalom minél több rétegével.

Most is épp ez történt, hisz a Szcientológia Egyházban nemrégiben szervezett jótékonysági koncerten összegyűlt adományokból megvásároltak annyi tartós élelmiszert, amennyiből kétszáz családnak állítottak össze élelmiszer csomagokat. Ez a mennyiség körülbelül hatszáz gyermeken fog segíteni.

A szcientológia önkéntes lelkészekkel együtt dobozolták be a 200 adománycsomagot – amelyek a szokásos lisztből, száraztésztából, rizsből, búzadarából, tartós tejből, húskonzervekből, lecsóból, instant levesből, sárgaborsóból, és pudingból álltak. Így a jövő héten, amint indul a vakáció, az alapítvány önkéntesei máris elkezdik járni a vidéket, és ellátogatnak olyan településekre, ahol jól tudják, hogy vannak rászoruló családok, iskolás gyermekekkel.

Ilyen módon kisegítve családjaikat, jól indul annak a körülbelül hatszáz gyermeknek is a vakációja, akik attól tartottak, hogy a tanév vége után majd nem lesz mit enniük.

Megdöbbentő adat, igaz ez csak 2019-es statisztika, hogy csaknem háromszorosára nőtt a súlyosan szegény 0-17 évesek aránya Magyarországon. Az Európai Unió országai közül Magyarországon emelkedett a legjobban a mutató értéke: sem Lengyelországban, sem Csehországban, Lettországban, Litvániában, Észtországban vagy Szlovéniában nem tapasztalható ehhez hasonló. Így erre semmiképp sem lehet büszke Magyarország.

Még elkeserítőbb tény és adat, hogy jelentősen megnőtt a súlyos szegénységben élő gyerekek száma. Míg 2004-ben 77 ezer gyermek tartozott ebbe a csoportba, addig 2019-re a számuk elérte a 126 ezer főt Magyarországon.

Mindent egybe vetve úgy tűnik ezen a területen lenne mit tenni, sőt illő lenne mielőbb lépni.