hirdetés

Úgy tűnik álig felfegyverzik Kövér László őrségét. A belügyi rendelettervezet szerint puskákat, mesterlövész puskákat, kézi gránátvetőket, útzárakat és hasonló háborúban használatos eszközöket kap a Parlament hadserege.

 

parlament őrségSokak szerint háborúra készül a parlamenti őrség. Elképesztő fegyverarzenált készül rendelni a házőrség számára Kövér László házelnök.

A belügyi rendelettervezet szerint az eddigi fegyverek és kényszerítő eszközök mellett leginkább a háborúkban megszokott újabb fegyverekkel és bevetési eszközökkel szerelik fel a házőrség egységeit.

Ezek közé tartoznak például a gépkarabélyok, 7,62 NATO-tölténnyel működő puskák, mesterlövő puskák, kézi gránátvető 40 mm-es gránátokhoz, elfogóhálók, útzárak, univerzális könnygázgránát.

Az országgyűlési őrség által használható kényszerítő eszközök arzenálját időről időre felül kell vizsgálni abból a célból, hogy a technikai-tudományos fejlődés hatására létrejött legkorszerűbb és NATO-kompatibilis eszközök használata biztosított legyen – közölte indoklásában a tervezet előterjesztője.

Az elmúlt hetek tömegtüntetései mentesek voltak az erőszaktól, még ha a Kossuth téren érhették is inzultusok a felállított rendőrsorfalat. A rendelet egyébként előírja az állomány kiképzését, így nyilvánvaló, hogy az eszközök beszerzése és hadrendbe állítása még hónapokat vesz igénybe.

Nem akarok semmit hozzáfűzni, egyszerűen nehéz elképzelni, hogy valóban ilyen katonai felszerelések beszerzésére készül a házőrség. Az bizonyos, hogy szakmai szempontból érthetetlen lenne, hiszen a magyar rendőrségnek vannak olyan egységei, például a TEK, amelyek képesek akár fegyveres terroristák ellen felvenni a harcot az eszközeikkel bármely középület védelmében – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

2013 óta működik az Országgyűlési Őrség. Tavaly döntöttek arról, hogy az addigi 349 főről 447-re nő az egység létszáma. Ellátja az Országgyűlés védelmét, függetlenségének és külső befolyástól mentes működésének biztosítását; valamint személyvédelmi és létesítménybiztosítási, továbbá elsődleges tűzbiztonsági hatáskörébe utalt feladatokat lát el. Ők gondoskodnak a házelnök személyi védelméről is.