hirdetés

Vádat emeltek az eplényi sípálya munkatársai ellen.  A kötélpálya kezelője nem állt meg segíteni, és segítséget sem hívott, pedig egy síelő a lábát törte. A hószánján sem volt megfelelő felszerelés.
epleny-siA kötélpálya kezelőjét és az eplényi sípályát üzemeltető cég vezetőjét is bíróság elé állítják egy 2016-os baleset ügyében.
Az ügyészség csütörtökön közölte, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és segítségnyújtás elmulasztásával vádolják a kötélpálya kezelőjét, aki 2016 végén a munkájához használt hószánnal közlekedve egy síelőnek sérülést okozott, majd segítségnyújtás nélkül magára hagyta őt.

A sípálya egyik felvonója elromlott, ezért a kezelő aznap este hat óra körül a hószánnal a pályán felfelé indult, hogy elhárítsa a hibát.

A hószán használatát a munkavédelmi szabályok mellett a sípálya KRESZ-szabályzata rögzíti. Eszerint a járművet ki kell világítani, jelenlétét pedig fénykürttel és hangjelzéssel kell egyértelművé tenni a síelőknek.

Ezen a hószánon azonban sem fénykürt, sem hangjelzésre alkalmas eszköz nem volt, és erről a kezelő is tudott.

Miközben felfelé haladt, a szán tapadása csökkent, és a pálya közepére, a lesikló vendégek közé sodródott. Az egyik síelő egy bukkanó után már csak akkor vette észre a hószánt, amikor az tőle pár méterre volt, nem tudta kikerülni, és az egyik léce a szánba beakadt.
A kötélpálya kezelője látta a balesetet, de nem állt meg, és a nála lévő rádión sem hívott segítséget a lábszártörést szenvedett síelőhöz.

A pályát üzemeltető cég vezetőjének is bíróság előtt kell felelnie, amiért nem biztosította a hószán megfelelő felszerelését.