hirdetés

Tették a dolgukat, ezért lettek vádlottak. Tűz volt, minden perc számított, ezért áthajtottak a piroson is a mezőkövesdi tűzoltók. Konvojban mentek át a vasúti átkelőn a tilos jelzés ellenére, és most a vádlottak padján ülnek a lánglovagok. A vonat biztonságosan megállt, de mégis per lett a dologból. Hogy miért és kinek volt érdeke feljelenteni a tűzoltókat, egyelőre nem világos.

tűzoltók

Közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követtek el a vád szerint azok a borsodi tűzoltók, akik átmentek a vasúti átkelőn, amikor az pirosat jelzett. A tűzoltók pere Miskolcon kezdődött el. Az eset még tavaly augusztus 26-án, este 9-kor történt, amikor is kiemelt tűzhöz riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat: Tiszadorogmán egy pálinkafőző üzem égett, és veszélyben voltak a környező nádtetős házak is. Három egység vonult, amikor pirosra váltott az átkelő fényjelzője. Az első két kocsi még simán átért, ekkor már láthatta a mozdonyvezető, hogy mennek át a tűzoltókocsik, kettő simán át is ért, de a miskolci InterCityt meg kellett állítani, hogy a harmadik is átsuhanjon. Közvetlen veszélyhelyzet nem volt, a szerelvény simán megállt.

A mi egységünkkel történt az eset, de meggyőződésem, hogy ha még egyszer megtörténne ugyanez, akkor sem cselekednénk másképp. Egy tűzesetnél nem csak minden perc, minden másodperc is számít – mondta az egyik vádlott tűzoltó.

A tűzoltók állítják, körülnéztek, látták, hogy még biztonságosan átérhetnek, és szörnyű, hogy most ezért a vádlottak padján kell ülniük. A tüzet egyébként sikeresen megfékezték anno. Lichy József ügyvéd is azzal védte a tűzoltókat, hogy ha perceket kell rostokolniuk az átkelőnél, akkor az egész környék porrá ég.

A lap megjegyzi, a KRESZ tiltja a megkülönböztető jelzést használó járműveknek is, hogy tilos jelzés idején átmenjenek a vasúti átkelőn. Annyi könnyítésük van, hogy amint szabadra vált a jelzés, mindenkit megelőzve, elsőként hajthatnak át az átjárón.