hirdetés

Még mindig nem mondott le a Bihari Napló főszerkesztője, akit gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak. A Fidesz közeli főszerkesztő által okozott balesetben egy hat éves gyerek és egy férfi is meghalt. A nagyváradi ügyészség hosszas nyomozás és szakértők kirendelés után emelt most vádat Kristály Lehel ellen, aki pár napja a politikai rendezvényen  Tusványoson szerepelt és tartott előadást.  Nem nem a biztonságos autóvezetésről és nem is a megbánásról. Lehel légy már férfi.

A Bihari Napló főszerkesztője a közéleti szerepvállalását a Transtelexnek azzal magyarázta, hogy a panelbeszélgetésen való részvételét szakmai feladatnak tekintette, a napilap éléről pedig azért nem mondott le a két ember halálával járó balesete után, mert csak az újságíráshoz ért. Tusványos szervezői Kristály Lehel meghívását nem tartják aggályosnak.

„Nem értem, miért ne lehetne szimpatizálni Putyinnal, aki az egyik harckocsiezredét Erdélyről nevezte el” – hangzott el a múlt héten Tusványoson a közírók és publicisták Kell és lehet című pénteki panelbeszélgetésén. Egy ilyen kijelentésen a jobbára Fidesz-szimpatizánsokból álló tusványosi hallgatóság nagy része nem ütközik meg. Azon már talán már többen igen, hogy kitől származott: a pódiumon Bayer Zsolt társaságában meghívottként ülő Kristály Leheltől, a Bihari Napló főszerkesztőjétől, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt. Ezért előéletének ismeretében sokan gondolhatják úgy, hogy jobban tenné, ha a vádak tisztázásáig visszavonul a közélettől.
Egy 38 éves férfi és 6 éves kisfia halt meg a balesetben, de valahogy a Fidesz erdélyi főszerkesztőjének valahogy eszébe sem jutott, hogy felálljon. eszébe se jutott, hogy ez így nemokés. Sőt még elmegy és szerepel is egy olyan rendezvényen, ahol merek ezreihez, százaihoz beszél, ugye mint egy majdnem hiteles újságíró, főszerkesztő.

Tényleg nem értjük sem Kristály Lehelt, sem a politikus barátait.

Azt gondoljuk, ha egy főszerkesztő valamit elkövet, akkor azért vállalja a felelősségre vonást és példát mutat az olvasóknak az embereknek és feláll, lemond a főszerkesztőségről és nem görcsösen ragaszkodik hozzá, ahogy ezt épp teszi az erdélyiek fő tájékoztatója.

Azt gondoljuk ez  a viselkedés nem méltó egy újságíróhoz, egy főszerkesztőhöz, és az erdélyiekhez sem és a nagymúltú Bihari Naplóhoz sem.

Az is érdekes és mutatja a mutyit, hogy a Bihar megyei román lapokra hivatkozva az erdélyi magyar sajtó is beszámolt arról, hogy szinte kereken két éve halálos balesetet okozott Bihar község térségében. Az újságíró a Sátoraljaújhelyen megrendezett Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemről igyekezett Nagyváradra 2021. július 25-én, autójában az akkor 15 éves fiával. A városhoz közeledve a rendőrség szerint szabálytalanul előzött, és frontálisan ütközött egy Mercedesszel, amelyet egy 38 éves, nagyszalontai férfi vezetett. Az utóbbi gépkocsi sofőrje és a hátsó ülésén utazó 6 éves gyermek meghalt. A sofőrnek az anyósülésen utazó 34 éves feleségét (az elhunyt gyerek édesanyját) és a hátul ülő 15 és 17 éves lányaikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A nő sokkos állapotba került gyereke és férje elvesztése miatt, a hatóságok közlése szerint pszichológiai tanácsadásban részesült, de Kristály Lehel és a fia is kórházi kezelésre szorult.

Az akkor még Tusványos sajtófőnökeként és Székelyhon lapcsalád kiemelt szerkesztőjeként ismert újságírót a baleset előtt két évvel, 2019 júliusában nevezték ki az Inform Média Lapkiadó Kft.-hez tartozó, Nagyváradon és környékén megjelenő Bihari Napló főszerkesztőjévé a napilapot 25 évig vezető Rais W. István helyére. A Mediaworks tulajdonában lévő kiadó azóta is a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványon (Kesma) belül működik. A Magyar Hang akkori információi szerint Kristály kinevezésének hátterében az állt, hogy a kormánypárti Kesma szigorúbb politikai kontroll alá vonja a Erdély legnagyobb példányszámú napilapját.

A nagyszalontai családot megnyomorító balesetről két évvel ezelőtt a Bihari Napló is beszámolt egy részletes rendőrségi hírben, amelyből éppen csak az nem derült ki, hogy a főszerkesztő volt a főszereplője. A napilap szerkesztőségéből származó információink szerint a kiadó akkori HR-ese felszólította a lap munkatársait, hogy ne is beszéljenek egymást közt a történtekről. „Silentio stampát hirdettek ebben az ügyben” – jelentette ki a Transtelexnek a lap egyik volt munkatársa.