hirdetés

Menekülnek az emberek fejvesztve Gomából. A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki oltotta ki 250 ember halálát és több mint 120 ezer embert tett földönfutóvá.

 

A Kongói Demokratikus Köztársaságban szombaton kitört a Nyiragongo hegy vulkánja, a világ legaktívabb tűzhányóinak egyike. Helyi beszámolók szerint a közeli Goma városban az emberek pánikba estek, kisebb személyes tárgyaikat magukhoz véve menekültek a szomszédos Ruandával közös határ felé, miközben a város fölött vörösen izzott az ég.

A település nagy részén nem volt áram, a telefonvonalak folyamatosan foglaltak jelzést adtak.

A kiömlő láva elvágta a Gomától északra vezető főutat.

Dario Tedesco, a kétmilliós tóparti városban élő vulkanológus a Reuters brit hírügynökségnek kezdetben azt mondta, hogy Goma nem tűnik veszélyeztetettnek, a láva kelet felé, a ruandai határ irányába áramlik. Véleményét egy ENSZ-forrás is megerősítette, miután a világszervezet helikoptere felderítő repülést végzett.

Csakhogy nem sokkal később új lávafolyam jelent meg, ami elérte a vulkán déli lejtőjén fekvő repülőteret, s a Kivu-tó felé tart.

A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott 250 ember halálát és 120 ezer ember hajléktalanná válását okozva.

A szakértőket az aggasztja, hogy a Nyiragongónál az elmúlt öt évben megfigyelt vulkáni tevékenység az 1977-es és 2002-es kitöréseket megelőző években tapasztaltakhoz hasonló.

(cst)