hirdetés

Pestissel fertőződött meg egy amerikai gyerek a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban, ahol még júliusban táborozott de szerencsére életben van . Az amerikai egészségügyi illetékesek szerint idén már több hasonló eset történt az Egyesült Államok nyugati részén. Colorado államban ebben az évben ketten hunytak el pestisben, tavaly négy ember kapta el a betegséget egy fertőzött kutyától. Kaliforniában viszont utoljára 2006-ban diagnosztizáltak pestises beteget.

yosemite park

Bár egy ritka ősrégi betegségről van szó, az embernek óvnia kell magát a fertőzéstől, és lehetőleg kerülnie kell a kapcsolatot minden vadon élő rágcsálóval – mondta Karen Smith, kaliforniai egészségügyi szakember.

A fekete halálnak is nevezett pestist  rágcsálók és a rajtuk élő bolhák terjesztik. Smith figyelmeztetett arra, hogy nem tanácsos mókusokat és más rágcsálókat etetni piknikezés vagy kempingezés közben, és soha nem szabad megérinteni beteg vagy elhullott rágcsálót.

A kaliforniai gyerek, akinek életkorát és nevét nem közölték, azóta már felépülőben van. A fekete halál egyébként az emberi történelem egyik legpusztítóbb járványa volt, amely a 14. században tetőzött Európában. Azonban sosem tűnt el teljesen, újra és újra regisztrálnak pestises betegeket.